Många vårdanställda har långvariga covidsymtom

En av tio vårdanställda på Danderyds sjukhus som haft konstaterad covid hade minst ett symtom som påverkade livet negativt åtta månader efter sjukdomen. Det visar en ny studie.
Vårdfokus har tidigare skrivit om den så kallade Communitystudien som visat att var femte anställd på Danderyds sjukhus har haft covid-19, att det främst är personal som vårdat covidpatienter som utvecklat antikroppar och att antikropparna fanns kvar efter nio månader.
Nu har forskargruppen vid Danderyds sjukhus och Karolinska Institutet undersökt självrapporterad förekomst av långtidssymptom bland 323 vårdanställda som hade mild covid innan den första provtagningen i april och maj 2020. De har jämförts med en grupp på 1 072 vårdanställda som inte varit sjuka.
Resultaten visar att 26 procent har haft minst ett långtidsbesvär som varade i över två månader och att 11 procent har haft minst ett långtidsbesvär med negativ påverkan på arbete, socialt liv eller i hemmet i över åtta månader. I kontrollgruppen var motsvarande siffror 9 respektive 2 procent. De vanligaste långtidsbesvären var lukt- och smakbortfall, trötthet och andningsbesvär.
Grå vardag utan lukt och smak
Bibi Fundell, sjuksköterska på Danderyd, fick covid i mars förra året och var hemma en vecka med lindriga förkylningssymtom. Hon har ett år senare fortfarande lukt- och smakbortfall, vilket hon menar har gjort vardagen mer grå och tråkig.
— Jag saknar lukt mer än vad jag trodde att jag skulle göra. Det är så kopplat till en upplevelse man har i en stund. Det luktar sommar. Det är en stor påverkan, ett avtrubbat sinne. Och äta måste man, men det är inte samma lustfyllda moment som en måltid vanligtvis kan vara, säger hon till SVT.
Forskarna har däremot inte sett någon ökad förekomst av kognitiva symptom som hjärntrötthet, minnes- och koncentrationsproblem eller kroppsliga besvär som muskel- och ledvärk, hjärtklappning eller långvarig feber.
— Trots mild covid-19 är det en relativt stor andel av studiedeltagarna som rapporterar långtidsbesvär med påverkan på livskvaliteten. Mot bakgrund av det anser vi att unga och friska, liksom övriga grupper i samhället, bör ha stor respekt för viruset som tycks kunna ge påtagligt nedsatt livskvalitet, även en lång tid efter infektionen, säger Sebastian Havervall, biträdande överläkare vid Danderyds sjukhus och doktorand vid projektet vid KI, i ett pressmeddelande.
Nästa provtagning i Community-studien sker i maj då en stor andel av deltagarna förväntas vara vaccinerade. Förutom att följa immuniteten och förekomst av återinfektion, planeras flera projekt gällande långtidscovid.
Fotnot: Studien Symptoms and Functional Impairment Assessed 8 Months After Mild COVID-19 Among Health Care Workers har genomgått referentgranskning och publicerats som ett research letter i den medicinska tidskriften JAMA.