Läsarkrönika   |  Maria Cronholm, sjuksköterska 14 december 2022

Maria Cronholm: Multitasking – är inte det ett annat ord för sjuksköterska?

Multitasking – är inte det ett annat ord för sjuksköterska?
Detta är en krönika. Åsikter är skribentens egna.

Allt det jag ska klara av finns i en sorts självklarhet, medan det jag “misslyckas” med ges betydligt större spelrum. Det skriver specialistsjuksköterskan Maria Cronholm, om vardagen såväl som jobbet, i sin läsarkrönika för Vårdfokus.

Vad är tyngst? Ett kilo bomull eller ett kilo bly? Sanningen är ju att de väger exakt lika mycket, men du behöver galet mycket mer bomull än vad du behöver bly.
Samma förhållande upplever jag inte sällan i livet. Allt det jag ska klara av finns i en sorts självklarhet, medan det jag “misslyckas” med ges betydligt större spelrum. Bomullen är här samlingsnamnet på det man lyckas med och blyet står för ens mindre stolta ögonblick. Där du behöver kompensera med en stor mängd bomull ifall du råkat lägga lite bly till vågen.

I skrivande stund befinner jag mig i något som skulle kunna beskrivas som ett lufthål. I en hel timme sägs inte ordet mamma och ingen på avdelningen pockar på min uppmärksamhet. Jag befinner mig på innebandyträning och har satt ändalykten på läktarplats högst upp i närheten av en toalett utifall stundens ”lugn” även skulle smitta av sig på tarmarna, i ett försök att tvinga igång parasympatikus.

Kanske borde jag ta tillfället i akt och titta på träningen? Eller? Blev jag nu en oengagerad mamma? Jag har sålt 15 bingolotter för både innebandy och hockey, men missade strumpförsäljningen för fotbollen och har precis stängt ner det arga mejlet från fotbollsföreningen om att alla måste hjälpa till och dra sitt strå till stacken.

Jag tar mig en titt på gänget med knattar på planen. Kan inte hindra tanken från att begrunda det fina i en lagsport om man givetvis i samma veva tänker bort allt mindre vackert med lag.

Allt tillsammans kan formuleras som: ”Kan du multitaska?”, det vill säga, kan du göra allt du behöver samtidigt utan att tumma på kvalitet, bemötande eller dina ledaregenskaper?

Jaja fokus Maria, en krönika till Vårdfokus var det ju. En krönika om vård eller vårdrelaterat eller personal eller arbetsmiljö… Multitasking. Är inte det ett annat ord för sjuksköterska?

Det är det som borde stå i kriterierna i en jobbannons. Är du stresstålig? Jobbar du bra i grupp? Är du en ledare som tar hand om dig själv och lyfter andra? Det spelar ingen roll, allt tillsammans kan formuleras som: ”Kan du multitaska?”, det vill säga, kan du göra allt du behöver samtidigt utan att tumma på kvalitet, bemötande eller dina ledaregenskaper? Då är vården något för dig.

Att vara en engagerad mor på innebandyträningen samtidigt som du levererar i skrift, och för ett ögonblick i hjärnan tar en sväng till kylskåpet för att planera kvällens middag (ja, ja det blir Ekströms aprikoskräm till middag i dag igen), borde kvalificera sig för allt detta. Har du tur kan dessa personliga egenskaper spegla av sig på arbetslivets krav på multitasking.

Tillbaka till knattarna på planen igen. Mmm, de verkar ha kul.

Vågen med bomull och bly, lyckanden och misslyckanden, svänger fram och tillbaka likt en storm på Atlanten. Jämvikt är det jag utan tvekan kan stoltsera med att jag INTE har. Hälsningar från ett lufthål.

// Maria Cronholm, specialistsjuksköterska på akutmottagningen, Drottning Silvias barnsjukhus

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida