Internationellt

Nödrop från Indiens sjuksköterskor

Nödrop från Indiens sjuksköterskor
Pressen på sjukvården i Indien är enorm. Här vårdas covid-19-patienter i en banketthall i New Delhi. Foto: TT/Naveen Sharma

Skenande smittspridning. Svårt sjuka patienter som kvävs till döds i brist på syrgas. Desperata anhöriga. Situationen för Indiens sjuksköterskor är extrem, enligt internationella sjuksköterskeorganisationen ICN.

I ett brev till alla medlemsorganisationer, däribland Vårdförbundet, berättar ledningen för sjuksköterskornas internationella organisation ICN om den desperata situationen för Indiens sjuksköterskor.

Alla sjuksköterskor i Indien har ännu inte blivit vaccinerade. Det är fortfarande brist på viktig utrustning. Mentalt är pressen överväldigande för sjuksköterskor och annan vårdpersonal som får se sina patienter lida och desperationen växa hos familjer och anhöriga, skriver ICN.

Behov av utrustning och stöd

Organisationen håller regelbunden kontakt med den indiska sjuksköterskeorganisationen Indian Nursing Council och har bland annat skrivit ett gemensamt upprop till den indiska regeringen om behovet av stöd till indiens sjuksköterskor.

ICN kommer också att skicka pengar från en krisfond, som ska gå till utrustning och psykosocialt stöd. I brevet finns en uppmaning till medlemsorganisationerna världen över att om möjligt bidra med mer pengar till krisfonden och att lobba för att det egna landet ska dela med sig av vaccin.

 “Den indiska regeringen vill prioritera vårdpersonal, men kämpar med begränsad vaccintillgång”, skriver ICN.

Studenter kallas in

Den senaste nyheten som organisationen har fått från Indian Nursing Council är att 225 000 indiska sjuksköterskestudenter nu ska ut i pandemivården för att öka arbetsstyrkan. För ännu verkar inte smittspridningen ha nått sin pik.

Förbundsombudsman Maria Lindholm.

Maria Lindholm, förbundsombudsman på Vårdförbundet och ansvarig för det internationella sjuksköterskesamarbetet, är djupt berörd av rapporteringen från Indien.

– Jag som jobbat med flera internationella projekt vet att det som kommer oss till kännedom ofta inte är i närheten av hur allvarligt det kan se ut. Det som sker i Indien nu är en humanitär katastrof av stora mått. Vi har inte sett slutet och det är svårt att förstå hur svårt våra kollegor i Indien har det just nu, säger hon.

Vårdförbundet har fått frågan om att bidra med extra pengar till ICN:s krisfond till Indien och kommer så snart som möjligt ta ställning till detta, berättar Ann Johansson, vice ordföranden i förbundet.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida