ett år med pandemin

Tusentals sjuksköterskor har dött av covid-19

Tusentals sjuksköterskor har dött av covid-19
Tusentals sjuksköterskor har dött och många befaras lämna yrket till följd av pandemin. Foto: Getty Images

Minst 3 000 sjuksköterskor — förmodligen många fler — har dött av covid-19 hittills under pandemin. Det rapporterar internationella sjuksköterskeorganisationen ICN som befarar att många traumatiserade vårdanställda kommer lämna yrket inom kort.

ICN har följt utvecklingen under hela pandemin, bland annat genom en enkät som besvarats av nationella sjuksköterskeorganisationer i flera länder. De nya siffrorna visar att minst 3 000 sjuksköterskor har dött av covid-19 — och då ingår endast 60 av världens 195 självständiga stater i underlaget. Den totala dödssiffran väntas vara långt mycket högre.

ICN:s chef Howard Catton menar att  sjuksköterskor utsatts för en ”masstraumatisering” under pandemin, då de pressats till utmaning både fysiskt och psykiskt. Det är något som bekräftats från världens alla hörn. ICN:s uppgifter visar att andelen sjuksköterskor som rapporterar psykisk ohälsa har ökat från 60 procent till 80 procent i många länder sedan den första vågen.

Howard Catton, chef för ICN.

Före pandemin saknades det sex miljoner sjuksköterskor enligt Världshälsoorganisationen WHO, samtidigt som ytterligare fyra miljoner väntas gå i pension de kommande tio åren. ICN befarar att situationen kommer förvärras betydligt, att pandemin ska trigga en massflykt som påbörjas redan under 2021 och som leder till att det år 2030 saknas 13 miljoner sjuksköterskor.

Ett år med pandemin: Arbetsmiljö

Enligt organisationen funderar miljontals utbrända sjuksköterskor redan nu på att sluta. Och när pandemin väl är över är risken för uppsägningar fortsatt hög med tanke på all uppskjuten vård som ska tas igen, vilket kommer påverka arbetsbelastningen.

— Sjuksköterskor har gjort ett fantastisk jobb som lett världen genom denna pandemi. Men till slut når de en punkt där de har gett allt de kan. Vi kan stå inför en avgrund, säger Howard Catton till nyhetsbyrån AFP.

ICN uppmanar regeringar runt om i världen att investera i sjuksköterskor. Dels genom att utbilda fler, men också genom att höja lönerna för att uppmuntra befintlig personal att stanna kvar.  

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida