Covid-19

Ny covidvåg hotar hennes nyårshelg: ”Många är slitna och uppgivna”

Ny covidvåg hotar hennes nyårshelg: ”Många är slitna och uppgivna”
På väggen bakom Eva Berglund har alla som jobbat med covidpatienter på iva skrivit sina namn. Snart kan det bli fler. Foto: Privat.

En ny covidvåg kan nå sin kulmen runt nyårshelgen. På Ryhovs sjukhus i Jönköping oroar sig iva-sjuksköterskan Eva Berglund för sin ledighet. I år igen.

Antalet covidpatienter på sjukhus runt om i landet ökar stadigt. På tisdagen vårdades sammanlagt 395 patienter inom slutenvården. Förra veckan var den siffran 307. På iva har antalet ökat från 47 till 74 under samma tid, enligt Svenska intensivvårdsregistret.

Regionerna gör sig redo att öppna fler intensivvårdsplatser och återigen behöver personal omplaceras för att bemanningen ska säkras. I Stockholm och Norrtälje har fyra sjukhus gått in i så kallat stabsläge, vilket innebär att planerad vård minskas och resurser omfördelas.

– Vi har ett utmanande läge med både covid-19 och säsongsinfluensa som drabbar både patienter och medarbetare. Vi kraftsamlar därför återigen och höjer vår beredskap för att snabbt kunna prioritera åtgärder och fatta beslut, säger Yvonne Haglund Åkerlind, vd på Danderyds sjukhus i ett pressmeddelande.

Unga och ovaccinerade

Folkhälsomyndigheten flaggar för nya restriktioner och beräknar att smittotoppen nås vid årsskiftet.

En av dem som sett fram emot att fira nyår hemma är iva-sjuksköterskan Eva Berglund i Jönköping. Julhelgen är hon däremot schemalagd.

– Det finns en oro att inget blir som vi planerat. Sedan i somras har vi haft en till tre covidpatienter på iva, men de senaste veckorna har vi sett en uppgång och om det fortsätter i samma takt så kommer schemat sannolikt att ändras, säger hon.

Liksom på andra platser är det relativt unga, ovaccinerade patienter som kommer in till intensivvårdsavdelningen.

– Det känns tragiskt och onödigt att de ska behöva bli så sjuka.

Större delen av personalen har nyligen fått sin tredje dos, vilket Eva Berglund beskriver som en ”stor lycka”.

– Där ska regionen verkligen har en stor eloge.

Massflykt från iva

Men pandemin har tärt hårt på kollegerna. Ett tjugotal av Eva Berglunds arbetskamrater har sagt upp sig de senaste 18 månaderna. Hon beskriver det som en massflykt.

– Folk orkade inte, de kände sig utnyttjade. Men de iva-sjuksköterskor som började på andra avdelningar tvingades snart tillbaka, säger hon.

På grund av personalbrist kan Ryhovs sjukhus idag bara hålla sex av normalt sju intensivvårdsplatser öppna, trots en förstärkning på tio inhyrda sjuksköterskor.

– Vi är väldigt glada för hyrsjuksköterskorna, men de väljer att åka hem till sina familjer över jul. En del av dem kommer sedan tillbaka efter nyår. Däremellan måste vi som är ordinarie fylla upp. Vi kommer att få hjälp från andra avdelningar och jag hoppas att det löser sig med frivilliga. Men det sker ju på bekostnad av deras verksamhet, säger Eva Berglund.

Slitna men stolta

Sjukhuset rustar nu för att öppna en separat covid-iva med fyra platser. Lokalerna är redan iordningställda.

– Det känns oroande eftersom det sväljer väldigt mycket folk. Det blir ett pussel att få ihop, säger Eva Berglund.

Någon chans till återhämtning ser hon inte i närtid.

– Det här bara fortsätter och fortsätter. Jag har tagit ut två semesterdagar under hösten. Man lär sig att ta hand om sig själv, att man inte kan göra allt man vill när man är ledig. Jag försöker springa eller gå en runda när jag inte jobbar. Många är slitna och uppgivna, men stolta över allt vi har åstadkommit.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida