internationellt

Kollegor i världen – så kämpar de mot pandemin

Kollegor i världen – så kämpar de mot pandemin
Foto: Getty Images

Varken skyddsutrustning eller vaccin har räckt till. Ändå har världens sjuksköterskor stått pall. I Vårdfokus utblick träffar du sjuksköterskor som fortsatt gå till jobbet under en historisk vårdkris – i sju länder från Indien till Argentina.

Ashley Barnes stod mitt i pandemins epicentrum en natt i New York i april 2020 när 800 patienter dog i staden. Samtidigt som sjuksköterskorna kämpat med fler patienter än någonsin inom intensivvården, har de känt sig nedvärderade.

– Jag tror att vi just nu ser en revolution bland sjuksköterskor i USA, och det är på tiden, säger hon till Vårdfokus.

Ekonomisk belöning

Elena Cennoma och hennes kollegor i Italien gick på knä under andra vågen. Till slut har italienska staten beslutat om en ekonomisk belöning till alla sjuksköterskor som arbetat i covidvården.

Italien var också ett land som tidigt rapporterade om många dödsfall bland vårdpersonalen. I maj i år rapporterade Världshälsoorganisationen, WHO, att omkring 115 000 anställda inom vård och omsorg runt om i världen beräknas ha gått bort i covid-19.

Fortfarande är bristen på vaccin stor i många länder, framför allt på den afrikanska kontinenten. Där är också bara en av tio i vårdpersonalen vaccinerad.

Dela med sig av vaccin

Så sent som häromdagen gick WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus ut och krävde av världens ledare att göra verklighet av löftena om att dela med sig av vaccinet. Förhoppningen är att 40 procent av invånarna i alla länder ska kunna vaccineras i år.

I Vårdfokus utblick möter du sjuksköterskan Bokang Koaatsa som gick till fots och vadade genom floder, bärande vaccinet i frysväskor, för att kunna nå och vaccinera invånare i svårtillgängliga delar av Lesotho.

– Det var det svåraste jag har gjort. Men jag och min kollega bestämde oss för att klara det. På en vecka vaccinerade vi 400-500 personer. Vi gjorde även hembesök till äldre och sängliggande, säger han.

I Vårdfokus berättar sjuksköterskor världen runt om slitet och tårarna. Enligt uppgifter från europeiska sjuksköterskeorganisationen beräknas hela 30 procent av sjuksköterskorna inom EU ha lämnat professionen under pandemin.

Men i Vårdfokus artiklar märks också en enorm yrkesstolthet i land efter land, och att arbetet i pandemin också svetsat samman sjuksköterskor i en stark gemenskap.

– Men min största belöning är ändå tacksamheten jag ser i mina patienters ansikten. Det betyder allt för mig, säger Amruta Kambli, iva-sjuksköterska i Mumbai i Indien.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida