Östersunds kommun åtalas för parasitutbrottet

Östersunds kommun åtalas för parasitutbrottet
Vintern 2010/2011 smittades omkring 12 000 Östersundsbor av parasiten cryptosporidium. Nu åtalas kommunen för bristande beredskap. Foto: Marianne Lebbad

Under vintern 2010 insjuknade cirka 12 000 personer i Östersund i magsjuka orsakat av parasiten cryptosporidium. Nu åtalas kommunen för miljöbrott och vållande till kroppsskada.

I dag lämnar kammaråklagare Lars Magnusson in ett åtal mot Östersunds kommun till Östersunds tingsrätt. Ärendet gäller kommunens hantering av parasitutbrottet i dricksvattnet 2010 där omkring 12 000 Östersundsbor smittades av parasiten cryptosporidium.

Dålig beredskap

– Det är kommunen som ska garantera invånarna ett hälsosamt vatten. Jag tycker det är allvarligt att en kommun med så många invånare kan vara så känslig för att drabbas av en så omfattande sjukdom, säger kammaråklagare Lars Magnusson till Ekot.

Lars Magnusson menar att kommunens beredskap mot parasitförgiftning varit allt för dålig och yrkar på ett bötesbelopp på tre miljoner kronor. Åtalspunkterna är miljöbrott och vållande till kroppsskada.

– Man hade ju ingen tanke på cryptosporidium inom Östersunds kommun. Och det jag menar är att det har varit känt ganska länge att det finns sådana parasiter som kan ställa till det, säger Lars Magnusson till Ekot.

Osannolikt utbrott

Kommunen anser dock inte att man har brustit i skyddsrutinerna. Enligt kommundirektören Bengt Marsh var utbrottet så osannolikt att varken kommunen eller de granskande myndigheterna hade anledning att tro att något sådant skulle kunna inträffa.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida