covidvaccin

Region Norrbotten säger förlåt för vaccinkritik

Region Norrbotten säger förlåt för vaccinkritik
Personal har känt sig uthängd efter att ha tagit emot covidvaccin. Foto: Getty Images

Region Norrbotten gick ut med stark kritik mot vårdpersonal som tog emot överblivna doser av covidvaccin, trots att personalen upplevde att de hade fått godkänt från högre ort. Nu ber ledningen om ursäkt till alla som känner sig utpekade.

Förra måndagen gick Region Norrbotten ut med ett pressmeddelande där resultatet av en intern granskning presenterades. Regionen beskrev att ett 30-tal vårdanställda tagit emot överblivna doser av covidvaccin, i strid med prioriteringsordningen och trots att de uppgavs ha fått nej. 

Den berörda vårdpersonalen vid Piteå sjukhus svarade med kritik, då de menade att vaccineringarna var godkända av chefer i flera led. De har sedan dess fått medhåll från många, bland annat Vårdförbundet som anser att regionen framställer sina anställda som snudd på kriminella.

Krävde en ursäkt

Personalen och Vårdförbundet krävde en offentlig ursäkt. Nu svarar Region Norrbotten med ett nytt pressmeddelande där de vill förtydliga vad som egentligen hände.

— Tanken var att doserna skulle ha fördelats till andra personer, till exempel äldre inom prioritetsgrupp 1, men det skedde inte. När vi ser tillbaka på det som hänt är det uppenbart att det har saknats en tydlighet i frågan, säger Anna Alm Andersson, divisionschef för Närsjukvård Gällivare, Kiruna och Kalix.

Efter händelsen har Region Norrbotten förtydligat rutinerna för hur överblivna doser ska hanteras. Anna Alm Andersson vill samtidigt tydliggöra att det aldrig varit meningen att lägga skuld på enskilda medarbetare eller den aktuella personalgruppen.

Vill vara öppna

— Vi letar inte efter någon syndabock utan vill bara att det här ska bli rätt i framtiden. Att vi berättade om det som hände var för att vi ville vara öppna mot norrbottningarna med att vaccindoser hade getts till personer som inte stod på tur.

Någon direkt ursäkt fanns däremot inte i pressmeddelandet, konstaterar Norrbottens-Kuriren vid en direkt fråga till divisionschefen Anna Alm Andersson, som svarar:

— Det var aldrig menat att någon enskild eller en personalgrupp skulle bli utpekad. Om de ändå har upplevt det så, ber vi så hemskt mycket om ursäkt.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida