”Uppsalas landsting har skärpt reglerna för filmning”

”Uppsalas landsting har skärpt reglerna för filmning”
TV-serien "Sjukhuset" filmades på Akademiska sjukhuset. Foto: TT

Patientsekretessen får aldrig äventyras, eller någons personliga integritet kränkas, skriver ledande politiker i Uppsala läns landsting i en debattartikel. Uppdaterad: 2014-13-17 kl 12.

12 mars 2014

– Vi som har det politiska ansvaret för verksamheten i Uppsala läns landsting har noggrant sett över regelverk och riktlinjer för att säkra integriteten för patienter och anhöriga, skriver Anna-Karin Klomp (KD), Linda Nordquist (FP) och Nina Lagh (M), i en debattartikel i Uppsala nya tidning.

TV-serien ”Sjukhuset” spelades in på Akademiska sjukhuset i Uppsala från 2007 och några år framåt. Den har blivit omdebatterad framför allt för fallet med den döende man som filmades utan anhörigas vetskap. De råkade sedan se honom oförberedda i serien som gick på TV3 och ställde landstinget inför rätta för brott mot sekretessen. Landstinget friades av tingsrätten, men domen har överklagats och kommer att prövas av Svea hovrätt.

Uppsalapolitikerna pekar i sin artikel på att debatten under åren tv-serien gjordes inte var densamma som idag.

– Med eftertankens kranka blekhet är det uppenbart att det pedagogiska värdet av vårddokumentärer inte uppvägs av risken att patienter eller deras anhöriga hindras från att fokusera på behandling , tillfrisknande eller en rofylld sista tid, skriver de i debattartikeln.

De skriver också att en ursäkt har framförts till de anhöriga i december 2007 och att de, som politiskt ansvariga idag, instämmer i den. De borgerliga politikernas debattartikel kommer efter en debattartikel i Svenska Dagbladet skriven av socialdemokraterna Vivianne Macdisi och Ardalan Shekarabi. De menar att landstingens och sjukhusens agerande inte kan frikopplas från det politiska ägaransvaret och ser fallet som ett politiskt misslyckande och ansvar.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida