Uppsala landsting inför rätta efter tv–inspelning av dödssjuk man

Uppsala landsting inför rätta efter tv–inspelning av dödssjuk man
Produktionsbolaget Titan spelade in TV-serien Sjukhuset för TV3 på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Arkivbild: TT

Familjen fick se sin döende far i serien "Sjukhuset". Nu åtalas landstinget för brott mot sekretessen.

I går inleddes rättegången mot Uppsala läns landsting. Anhöriga stämmer landstinget för brott mot sekretesslagen.

År 2007 filmades fadern, en svårt cancersjuk man på Akademiska sjukhuset, när han låg på akuten och kämpade för att få luft. Personalen kommenterade att han inte hade långt kvar. Två dygn senare avled mannen.

JO kritiserade filmningen

Familjen var fortfarande ovetande om att han filmats då de fem veckor senare av en slump tittade på TV-serien ”Sjukhuset” och kände igen honom på rösten och kläderna.

Redan 2011 kritiserade Justitieombudsmannen, JO, sjukhuset för att de låtit filminspelningarna ske på akuten utan patienternas medgivande. Sjukhuset hade  ett avtal med produktionsbolaget Titan om att patienterna skulle lämna skriftligt samtycke till sin medverkan i möjligaste mån, vilket JO fann otillräckligt.

Inte tillåtet

Socialstyrelsen skickade anvisningar till landstingen om att det inte är tillåtet att låta filma patienter utan deras medgivande, och att det genast skulle polisanmälas i förekommande fall. 

Sjukhuset har tidigare hävdat att de fått patientens tillstånd att filma honom. Under gårdagens rättegång tog landstinget tillbaka det, men menade att det inte behövdes samtycke eftersom patienten inte gick att känna igen.

Kräver skadestånd

Familjen företräds av Centrum för rättvisa, som i går berättade att dottern fick en chock då hon helt oförberedd fick se sin egen fars dödskamp i tv tillsammans med alla andra tittare. På begravningen frågade en man hur familjen hade kunnat tillåta att detta sändes i tv.

De tre anhöriga kräver 125 000 kronor vardera i skadestånd för att landstinget både brutit mot tystnadsplikten och mot deras rätt till privatliv enligt Europakonventionen.

”Positiv publicitet”

Landstingets advokat Peter Danowsky hävdade att de anhöriga inte utsatts för ett obehag som uppfyller skadeståndslagens krav på kränkning. Han motiverade det med att mannen inte namngavs och att hans ansikte inte syntes i bild.

Centrum för rättvisa lyfte fram att landstinget ska ha haft ekonomiska motiv till att låta filma och sända serien. Tidigare har Akademiska sjukhusets dåvarande informationschef uttalat sig om att serien kunde ge positiv publicitet och förbättra möjligheterna att sälja vård till andra landsting.

Rättegången fortsätter i dag och dom meddelas den 18 december.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida