Covidvaccin

Vaccinerad personal Ivo-anmäler region Norrbotten

Vaccinerad personal Ivo-anmäler region Norrbotten
Covidpersonalen på Piteå sjukhus hade uppfattat att vaccinationen var godkänd. Arkivbild: Mostphotos.

Iva-personalen vaccinerades med överblivna doser från kommunen. Det gillade inte regionledningen som gick ut offentligt med kritik. Nu har de blivit anmälda till Ivo.

Som Vårdfokus tidigare rapporterat så tackade runt 30 personer i iva-personalen på Piteå sjukhus ja till att få överblivna doser vaccin i januari.

Det blev rikskänt lite senare när arbetsgivaren, region Norrbotten, gick ut med ett pressmeddelande med skarp kritik mot den egna personalen, som alla arbetar inom covidvården.

Nu anmäler en sjuksköterska som då vaccinerades mot covid-19 arbetsgivaren till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

Orsaken är både diskussionen om att personalen skulle ha kringgått kön, men också att de inte fått dos två.

Personalgruppen arbetar på ett roterande schema mellan intensivvården, akuten och ambulansen. Den aktuella dagen fanns 31 doser över från kommunen och vaccinsamordnare frågade om den avdelningen på sjukhuset var intresserad.

Vaccinet hade kort hållbarhet och skulle annars kasseras. Verksamhetschefen på berörd sjukhusavdelning ska ha haft ett godkännande från ”en högre styrgrupp inom regionen” att ge doserna. Därefter vaccinerades 31 personer.

Efteråt ska ingen chef ha velat ta ansvar. Personalgruppen upplevde att regionledningen ville tysta ner saken, genom att styra media bara mot en chef.

Enligt anmälan har personalen ännu inte fått den andra dosen, eller något besked om när det kan bli. Det har diskuterats att ge personalen den andra dosen med vaccin av ett annat fabrikat.

Arbetsgruppen tackade nej till det, då det går emot de gällande rekommendationerna.

Enligt anmälningen känner sig personalgruppen felbehandlade som patienter, eftersom de inte har fått den andra dosen, och har erbjudits vaccin från annat fabrikat, vilket strider mot ”alla rekommendationer och riktlinjer som finns”.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida