Östergötland. Personalen på Sirius ambulans blickar framåt

Östergötland. Personalen på Sirius ambulans blickar framåt
Situationen för de anställda på Sirius Humanum i Östergötland har förbättrats de senaste månaderna. Arkivbild: Helena Mirsch

Efter ett några tuffa år utan löneförhöjningar och med obefintlig samverkan med företaget börjar nu personalen på Sirius Humanum i Östergötland våga tro på en framtid. Sedan det nya avtalet kom på plats i början på året har situationen förbättrats avsevärt.

Med en ny affärsområdeschef, en lönerevision för 2012 på 4,6 procent samt en förändrad syn på utbildning vågar ambulanssjuksköterskorna på Sirius Humanum tro på en vändning på de konflikter som pågått inom ambulansföretaget de senaste åren.

Går personalen till mötes

Löneförhandlingarna för 2013 har påbörjats och har inledningsvis fungerat bra. Den största skillnaden är att Sirius Humanum nu försöker lyssnar på sina anställda menar Christoffer Remnemark, förtroendevald på arbetsplatsen i Norrköping.

– Det är en annan inställning från ledningen. De försöker gå oss till mötes och vi upplever att de lyssnar när vi framför synpunkter kring arbetstid och schemaläggning.

Även Vårdförbundet i Östergötland ser en skillnad. Den tidigare personalpolitiska linjen, där man struntade i utbildningsnivå och placerade personal helt fel i förhållande till kompetens, är nu omprövad.

– Det har blivit en positiv vänding helt klart. Man har vidtagit en del åtgärder kring personalpolitik och vidareutbildning, frågor som vi har jobbat med länge. De hade förlorat så mycket folk att de helt enkelt var tvungna att göra något, säger ombudsmannen Pia Molander.

För tidigt att ropa hej

Men även om Sirius har börjat visa framfötterna så återstår en hel del arbete innan förtroendet är helt återställt. Enligt Christoffer Remnemark handlar det om långsiktighet.

– Jag hoppas att de fortsätter på den inrutade banan. Men det känns lite tidigt att ropa hej än. Bara för att det är bra en månad behöver det inte fortsätta så framöver, säger Christoffer Remnemark.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida