Skåne: ”Den politiska ledningen har inte lärt sig något av konkursen i våras”

Skåne: ”Den politiska ledningen har inte lärt sig något av konkursen i våras”
Trots Sirius Humanums konkurs i våras väljer landstingspolitikerna i Skåne att än en gång upphandla ambulanssjukvården i regionen. Arkivbild: Helena Mirsch

Landstingsoppositionen i Region Skåne rasar efter att majoriteten beslutat att återigen upphandla ambulansverksamheten. Socialdemokraterna kräver att ambulansen återgår i offentlig regi.

För tre av Region Skånes fyra ambulansdistrikt löper nuvarande avtal ut i september 2013. Därför beslutades  vid ett möte i dag med regionens upphandlingsstrategiutskott om direktiv för en ny ambulansupphandling.

”En samhällsnödvändig service”

Den socialdemokratiska oppositionen riktar stark kritik mot beslutet. Partiet kräver i stället att ambulansverksamheten återigen ska drivas av regionen.

– Konkursen av ambulansentreprenören Sirius visade hur riskabelt det är att överlåta samhällsnödvändig service till privata företag. Tyvärr tycks den borgerliga majoriteten inte ha lärt sig något av det kaos som konkursen i våras resulterade i, kommenterar Anna-Lena Hogerud (S), 2:e vice ordförande i upphandlingsstrategiutskottet i ett pressmeddelande.

Tryggt och säkert med nya riktlinjer

Men regionens politiska ledning menar att man nu har koll på läget och att de nya direktiven ska tydliggöra kraven på de nya entreprenörerna. Enligt ordföranden i upphandlingsstrategiutskottet, Liliana Lindström (M), sätter de nya reglerna ett allt starkare fokus på patientsäkerheten.

– Patientsäkerheten är en av de absolut viktigaste frågorna inom hälso- och sjukvården och således även ambulanssjukvården. Ambulanssjukvården ska vara trygg och säker. Höga krav ställs därför i förfrågningsunderlaget på de framtida entreprenörerna vilket är mycket viktigt, säger hon.

Tre av region Skånes fyra ambulansdistrikt ingår i upphandlingen, det fjärde distriktet ska drivas i Regionens regi. Den nya avtalstiden kommer att gälla drygt fyra år med möjlighet till förlängning i upp till tre år.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida