Kvarliggande patienter på akuten

Ny allvarlig kritik mot akuten i Huddinge

Ny allvarlig kritik mot akuten i Huddinge
Vården som ges till patienter på akuten i Huddinge är fortfarande inte patientsäker anser Ivo som återigen kräver att åtgärder vidtas. Arkivbild: TT

Trots flera år med omfattande patientsäkerhetsproblem på akutmottagningen vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge är omhändertagandet av patienterna långt ifrån optimalt. Det konstaterar Ivo som på nytt kritiserar vårdgivaren.

Som Vårdfokus tidigare berättat har Inspektionen för Vård och omsorg, Ivo, inlett en landsomfattande tillsyn av landets akutmottagningar.

Akutmottagningarna på flera av de större sjukhusen i Stockholm har som ett resultat av tillsynen tidigare fått hård kritik för att de inte lever upp till kraven på en god och säker vård.

– Problemen i Stockholm är så stora att vi förmodligen kommer att ta upp dem i en extra bilaga i den rapport om tillsynen som vi senare i år planerar att ge ut, säger Ann Fagerlind som är utredare på Ivo.

Tidigare hotats med miljonvite

Nu kritiseras ytterligare en stor akutmottagning i Stockholmsområdet, nämligen den som finns på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. Den ingår numera i den riksomfattande tillsynen men har genom åren utmärkt sig som extra problematisk.

Läs också: Därför är väntetiderna på akuten så långa

För ett par år sedan var problemen med kvarliggande patienter där så omfattande att Ivo hotade med ett vite på en miljon kronor om inte patientsäkerheten påtagligt förbättrades.

– Efter att vårdgivaren inkom med massor av åtgärder som skulle göras föll vitet. När vi sen gjorde en uppföljning visade det sig att ingenting hade blivit bättre, berättar Ann Fagerlind.

Grundläggande behov tillgodoses inte

I mars förra året granskade Ivo på nytt akuten på Karolinska i Huddinge.

  • I korridorerna, där patienter väntade på grund av bristen på vårdplatser, saknades larmanordningar.
  • Patienter och anhöriga fick ropa på hjälp vid behov.
  • Ibland tvingades patienter kvar på akutens hårda britsar i mer än ett dygn, vilket kraftigt ökade risken för trycksår hos äldre och sköra.
  • Mediciner som de normalt stod på gavs inte alltid och patienternas behov av mat, dryck och omvårdnad kunde inte alltid tillgodoses.

Läs också: Utan vårdplatser blir det kaos på akuten

I december inspekterade Ivo återigen akuten på sjukhuset i Huddinge. Bemanningen hade utökats med undersköterskor som kunde hjälpa patienterna att få i sig tillräckligt med näring. En aktivitetsplan för tryckavlastning, läkemedel och näring upprättas numera också för de patienter som väntar på en vårdplats.

Frågan som Ivo ställer sig är dock vilka effekter dessa åtgärder har haft. De har nämligen inte följts upp av ledningen, trots att patienter fortfarande får vänta dygnsvis på akutmottagningen, konstaterar myndigheten.

Kräver uppföljning

I ett nytt beslut kräver nu Ivo att vårdgivaren senast den 20 mars i år ska redovisa hur man ska säkerställa att varje patient som väntar på en vårdplats får sina behov av omvårdnad, mat, dryck och läkemedel tillgodosedda.

Ivo kräver också att vårdgivaren börjar bedriva ett systematiskt patientsäkerhetsarbete för att kunna följa upp och utvärdera de åtgärder som vidtas.

Diarienummer hos Ivo: 8.5-9209/2017-9.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida