Alla äldre kvinnor borde få göra självtest för hpv anser forskare

Alla äldre kvinnor borde få göra självtest för hpv anser forskare
Självtestet som användes i studien. Foto: Lotten Darlin

Många fall av livmoderhalscancer upptäcks efter 60 års ålder när cellprovskontrollerna upphört.

17 januari 2014

Vid 60-65 års ålder får kvinnor inte längre någon kallelse till regelbundna cellprovskontroller. Men forskaren Lotten Darlins studier visar att många fall av livmoderhalscancer upptäcks just i 60-årsåldern och en fjärdedel först efter 65.

Avslutande hpv-test

– Sjukvården borde inte släppa ifrån sig de äldre kvinnorna utan ett särskilt, avslutande självtest för hpv, säger Lotten Darlin till Aktuellt om vetenskap och hälsa.

Hpv är ett virus vars infektioner på sikt kan ge livmoderhalscancer. Om ett hpv-test visar att en kvinna bär på viruset bör man gå vidare med cellprov och eventuell behandling. Men om testet visar att det inte finns något virus är risken minimal för att kvinnan ska få livmoderhalscancer senare.

Kvinnor som uteblir

Lotten Darlin har i en studie också undersökt om självtester kan få kvinnor som inte kommer till cellprovskontrollerna att testa sig. Av 1 500 kvinnor som under nio år uteblivit från kontrollerna var det 15 procent som skickade in självtestet de fick hem med posten.

– Det kanske inte verkar så mycket. Men när det gäller den här gruppen är det ändå en klar förbättring, säger Lotten Darlin.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida