Att få vara med från start fick henne att söka jobb på Stockholms nya bb

Att få vara med från start fick henne att söka jobb på Stockholms nya bb
Barnmorskan Susanne Fahlén ser ljust på framtiden för Stockholms förlossningsvård.

Om en vecka gör barnmorskan Susanne Fahlén sitt sista arbetspass på BB Stockholm. Sedan börjar hon på BB Sophia.

 – Det kommer nog att kännas lite sorgligt att sluta men det blir jättespännande att få vara med och bygga upp en ny verksamhet med nya härliga kolleger. Det är en unik chans. Jag hoppas att det blir lika bra som BB Stockholm som ju blev fantastiskt.

Varför söker du dig till BB Sophia?

– Det är rätt enkelt, jag har trivts fantastiskt bra på BB Stockholm och aldrig stannat så länge på någon arbetsplats tidigare. Det är en härlig arbetsplats som började på samma sätt som Sophia gör nu, med normalförlossningar, men när vårdvalet kom 2010 förändrades mycket. Innan dess var de kvinnor som ville föda hos oss garanterade plats. Det är de inte nu, och vi fick också öppna upp för mer komplicerade graviditeter och sjuka mammor. Det har blivit högre tryck och tyngre vård.

– Liksom på BB Stockholm kommer samma personal att ta hand om kvinnorna, från det de kommer tills de går hem Detta oavsett om förlossningen förväntas bli normal eller komplicerad, om kvinnan läggs in i förtid. Eller om barnet föds för tidigt och kvinnan blir inneliggande tillsammans med sitt barn, eftersom vi även får en neonatalavdelning. Det kan inte bli ett bättre omhändertagande. Att få fortsätta arbeta med Gudrun Abascal som går från chefsskapet på BB Stockholm till det på BB Sophia är också en faktor jag väger in.

Du har varit barnmorska i tio år och arbetade flera år i landstingsvärlden innan du började på halvprivata BB Stockholm. Och nu går du över till en helprivat förlossningsklinik. Är det en högre lön som lockar?

– Jag får lite mer betalt för de extrauppgifter jag kommer att ta på mig, men det har definitivt inte varit någon avgörande faktor. Det handlar om att få vara med och påverka organisationen, känna att man blir lyssnad på och att ens åsikter räknas, både i stort och smått. Det är en enorm skillnad mot att vara en i mängden, en utbytbar arbetsmyra, bakbunden av organisationen.

Susanne Fahlén ser ljust på framtiden för förlossningsvården i länet. Även om klinikerna går en extra kämpig tid till mötes de kommande månaderna tror hon att arbetssituationen kommer att bli lugnare för alla barnmorskor när BB Sophia kan börja ta förlossningar.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida