Försöker lösa barnmorskekrisen i Stockholm med arbetsgivarbonus

Sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt hoppas att det ska få barnmorskorna att ta fler extrapass.

Det råder akut brist på barnmorskor i huvudstaden, något som det ansvariga sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt (M) delvis förklarat med att mindre än hälften av dem jobbar heltid.

Hennes uttalande ledde till en intensiv debatt på Twitter. Många barnmorskor är så pressade i arbetet att de helt enkelt inte orkar arbeta heltid, den utvecklingen började redan för mer än tio år sedan och Filippa Reinfeldts påstående blev ytterligare en sten på bördan för personalen.

Som Vårdfokus berättade i går öppnar i mars privata BB Sophia, som en förstärkning av förlossningsvården i Stockholm. Det kaos som råder inom Stockholms förlossningsvård väntas då bli än värre eftersom de barnmorskor som börjar på BB Sophia först måste skolas in under ett par veckor innan de kan börja ta sig an de mammor som söker sig dit.

Extra pengar till klinikerna

För att få Stockholmsbarnmorskorna att arbeta mer har politikerna därför beslutat att ge förlossningsklinikerna tusen kronor extra för varje förlossning under februari och mars.

– Pengarna kan klinikerna använda till extra bemanning eller extra betalning för den som tar ett extra pass. Det är upp till klinikerna att själva avgöra hur pengarna ska användas, säger Leif Karnström, avdelningschef på landstingets hälso- och sjukvårdsförvaltning.

Välkomnar extrapengarna

Barnmorskan Ingela Wiklund, tillförordnad vd på BB Stockholm och ordförande i Barnmorskeförbundet, välkomnar tillskottet.

– De barnmorskor som tar extrapass hos oss kommer att få extra ersättning, precis som de barnmorskor fick som ställde upp och tog extrapass i somras.

Hur mycket det kan bli åt var och en har hon ännu inte hunnit räkna ut.

Det största bekymret på BB Stockholm just nu är att se till att man kan ta hand om de gravida som beräknas föda barn i februari och början av mars.

Öppet brev till Filippa Reinfeldt

Ulrika Blumfelds som var en av initiativtagarna till studentupproret ”Inte under 24 000” arbetar i dag som sjuksköterska. I mars ska hon föda sitt första barn. I ett öppet brev i gårdagens Dagens Nyheter vände hon sig direkt till Filippa Reinfeldt för att förklara hur rädd hon är för att inte få komma in i tid, att få föda i ett arbetsrum, att inte få stöd under förlossningen, att barnet ska skadas eller att hon själv ska få ett sargat underliv.

Ulrika Blumfelds menar att de kunskaper hon har som sjuksköterska gör att situationen i förlossningsvården skrämmer henne mer än vad den skrämmer de som inte är lika insatta.

”Jag vill inte bli förlöst av en utarbetad, kissnödig barnmorska som hoppat över lunchen och har tre andra mammor i förlossningsarbete, för jag vet att man inte kan göra sitt jobb lika bra då”, skrev hon.

Filippa Reinfeldt svarar i dagens DN på Ulrika Blumfelds brev. Hon hänvisar som så många gånger tidigare till de höga betyg förlossningsvården får i patientundersökningar, berättar att hon ser det hårda arbete personalen lägger ner ”för att skapa en trygg miljö för föräldrar och barn under livets största händelse” och skriver att Stockholm är en av världens säkraste platser att föda på.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida