Personal anmäler onkologen på Karolinska till Ivo anonymt

Personal anmäler onkologen på Karolinska till Ivo anonymt
Under årets första fem månader lämnade 53 sjuksköterskor onkologiska kliniken vid Karolinska universitetssjukhuset. Foto: TT

Men chefläkaren tillbakavisar uppgifter om att patientsäkerheten är hotad.

Personal på Radiumhemmet vill ha en grundlig inspektion av den negativa situationen för både patienter och personal på onkologkliniken, enligt en anmälan till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg. Det skriver Svenska Dagbladet.

Anmälan är anonym och undertecknad med ”Ansvarstagande medarbetare på onkologkliniken på Karolinska”.

I en kommentar till anmälan säger chefläkare Johan Bratt att hans bedömning är att kvaliteten på cancersjukvården vid Karolinska universitetssjukhuset är hög och hänvisar till Öppna jämförelser från SKL och Socialstyrelsen.

Catharina Bau Berglund är förtroendevald för Vårdförbundet. Hon säger att det har varit väldigt oroligt i samband med de besparingar som genomfördes på kliniken i våras.

Hur är stämningen bland personalen i dag?

– Det beror nog på vem du frågar. Dagens ledning har visat att de vill hålla personalen uppdaterad och har nog förtroende bland många, men samtidigt finns det fortfarande ett missnöje. Det saknas sjuksköterskor här precis som på alla andra sjukhus och vi har en hel vårdavdelning som inte har kunnat öppna efter sommaren. Folk börjar bli trötta, säger Catharina Bau Berglund.

Vårdfokus har i flera artiklar tidigare berättat om besparingarna på onkologen och hur sjuksköterskeflykten därifrån har drabbat kliniken. Se länkar till höger.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida