Bristen på sjuksköterskor stor på flera akutmottagningar

I såväl Gävle som Sundsvall anges arbetsmiljön som en av de viktigaste förklaringarna.

13 februari 2014

På lite drygt ett år har 31 sjuksköterskor sagt upp sig från akutmottagningen på sjukhuset i Gävle, rapporterar Arbetarbladet.

Den viktigaste anledningen till att så många slutat är enligt personalen att arbetssituationen blivit ohållbar och att de saknar förtroende för ledningen.

För att klara av akutverksamheten har sjukhuset tvingats ta in hyrsjuksköterskor.

Riskerar bli sjuka av jobbet

Samtidigt skriver TCO-tidningen att 40 sjuksköterskor, varav många med lång erfarenhet, sagt upp sig från akuten på länssjukhuset i Sundsvall under de senaste fyra åren. Flera har i stället börjat jobba inom den kommunala äldrevården där de får bättre arbetsvillkor och högre lön. 

Som Vårdfokus tidigare berättat tog problemen med underbemanning, överbeläggningar och alldeles för högt arbetstempo på Sundsvalls sjukhus fart när arbetstidsmodellerna sades upp för några år sedan.

Sedan dess arbetar nästan alla treskift och varannan helg utan att få någon kompensation i form av förkortad arbetstid. Tid saknas för återhämtning. Arbetsbelastningen är så stor att till och med nyutexaminerade sjuksköterskor har sjukskrivits för utbrändhet, enligt sjukhusets huvudskyddsombud.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida