JK granskar om vårdpersonal bröt mot tystnadsplikten i tv-serie

Blekinge sjukhus och landsting granskas av Justitiekanslern efter blåljus-serien "112".

Spännande tv-serier filmade i ambulanser och på akutmottagningar är populära. Men kritiken haglar också mot att visa utsatta patienter utan deras samtycke. Även om de inte syns i bild kan anhöriga och vänner identifiera dem på röst, kläder och sammanhanget.

Nu inleder Justitiekanslern en förundersökning om inspelningen av tv-serien ”112-på liv och död” innebar brott mot sekretessen.

Brott mot tystnadsplikten

Serien producerades av bolaget Titan och sändes i TV4 och Sjuan. Enligt anmälaren har Blekingesjukhuset tillåtit filmning i akuta situationer utan samtycke från patienterna.

Anmälaren menar att det är både personer på sjukhuset som lämnat ut uppgifter samt att landstingsdirektör och tjänstemän genom att godkänna sändning har brutit mot tystnadsplikten.

Rättegång i Uppsala

För bara tio dagar sedan stod Uppsala landsting inför rätta anklagade för samma sak. Orsaken var att patienter filmats på Uppsala universitetssjukhus utan deras samtycke i serien ”Sjukhuset”. Anhöriga krävde också skadestånd för kränkning rätten till privatliv.

Justitiekanslern är åklagare i mål om tryckfrihetsbrott, där tystnadsplikten regleras. Tystnadsplikt i vården gäller enligt offentlighets- och sekretesslagen.

Den som avslöjar uppgifter hen är skyldig att hemlighålla kan dömas för brott. Endast patienten själv kan häva sekretessen genom att tillåta exempelvis filmning. Det måste göras i förväg och personen ska vara fullt medveten om vad beslutet innebär.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida