17 sjuksköterskor kandiderar för Sverigedemokraterna

17 sjuksköterskor kandiderar för Sverigedemokraterna
Det Vårdförbundet står för går inte ihop med Sverigedemokraternas politik, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.

Flera är medlemmar i Vårdförbundet. "Det går absolut inte ihop", säger ordföranden Sineva Ribeiro.

Minst 17 sjuksköterskor, varav flera medlemmar i Vårdförbundet, kandiderar för SD i valet i höst.

– Utifrån yrkesetiken är det svårt att se hur det går ihop, men vi har ännu inte tagit något beslut om hur vi ska hantera frågan, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.

Bojkott och mordhot

Protester, bojkott och mordhot har kantat SD:s möten med vården i år, mindre än ett halvår kvar till valet.

När partiledaren Jimmie Åkesson (SD) gjorde arbetsplatsbesök i vården tidigare i år väckte det starka reaktioner från vårdpersonalen. I Umeå försökte en läkare stoppa besöket och i Malmö blev tre sjuksköterskor mordhotade efter att ha skrivit ett öppet brev tillsammans med drygt 250 andra vårdanställda med rubriken ”Jimmie Åkessons värderingar är inte välkomna på vår akutmottagning”.

Bjuder inte in Sverigedemokraterna

Och nyligen gjorde Vårdförbundet en kraftig markering mot Sverigedemokraterna som innebär att man nobbar partiet i årets valrörelse. Vårdförbundet kommer inte att delta i arrangemang med partiet. SD kommer inte heller att bjudas in till förbundets möten med riksdagspartierna om vårdpolitik.

– Deras värderingar är oförenliga med vår yrkesetik, sade Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro när Vårdfokus rapporterade om detta tidigare.

Går emot Vårdförbundets linje

Hon gav då också tre exempel på frågor där SD går rakt emot Vårdförbundets linje:

  • Vård av papperslösa, där SD vill tvinga läkare och sjuksköterskor att polisanmäla papperslösa människor som söker vård. SD anser också att det ska vara olagligt att hjälpa människor som vistas i Sverige utan tillstånd. Detta enligt en motion till riksdagen i oktober 2011 som SD:s samtliga 20 riksdagsledamöter ställde sig bakom.
  • Samvetsklausul, där SD som enda parti vill lagstifta om rätt för vårdpersonal att vägra medverka i vissa typer av vård.
  • Aborter, där SD vill sänka den fria aborträtten från vecka 18 till vecka 12.

Det är främst den första punkten, hur man ska hantera papperslösa, som har väckt reaktioner hos vårdpersonal och som har förts fram som en av orsakerna till protesterna mot SD under Jimmie Åkessons sjukhusbesök.

Åtminstone 17 kandiderar för SD

Men minst 17 sjuksköterskor står på Sverigedemokraternas valsedlar i höst, kan Vårdfokus i dag rapportera. Det är 4 män och 13 kvinnor och de kandiderar för SD i kommun- och landstingsvalen.

Vårdfokus har talat med tre av sjuksköterskorna som kandiderar och som uppger att de även är medlemmar i Vårdförbundet.

När Vårdfokus presenterar dessa uppgifter för Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro, säger hon att förbundet ännu inte har tagit ställning till hur man ska hantera det.

Inget beslut om uteslutning

Kan man vara medlem i Vårdförbundet och kandidera för SD?

– Jag tycker att det är svårt att se det utifrån vår yrkesetik och de legitimationskrav som våra medlemmar har. Vi har inte bestämt något om att vi ska utesluta medlemmar, men jag kommer att ta med mig frågan till styrelsen, säger Sineva Ribeiro.

Däremot gör hon klart att det inte går att vara förtroendevald för Vårdförbundet och samtidigt kandidera för SD.

– Det går absolut inte ihop. Tänk till exempel att du blir invald för SD i en kommun och sitter i en nämnd som ska besluta om vården till papperslösa. Då går det inte att driva en linje som är rakt motsatt vår, säger Sineva Ribeiro.

Ingen åsiktsregistrering

Samtidigt poängterar hon att Vårdförbundet inte kommer att söka upp vare sig förtroendevalda eller medlemmar som kandiderar för SD.

– Vi har inte, och vi kommer inte, att ägna oss åt någon åsiktsregistrering. Utan dyker det upp fall får vi hantera varje individ för sig, säger hon.

Vad vill du säga till de sjuksköterskor som nu hoppas bli invalda i kommuner och landsting för att driva SD:s politik?

– Den politik som SD driver går absolut inte ihop med er yrkesprofessionella etik och den legitimation som ni faktiskt har. Ni som dessutom är medlemmar i Vårdförbundet, ni borde verkligen fundera och läsa på vad vi som förbund står för och titta på de etiska koderna, säger Sineva Ribeiro.

Hon tror inte att de som kandiderar för Sverigedemokraterna verkligen har satt sig in i deras politik.

– Jag tror faktiskt inte att de har läst SD:s partiprogram ordentligt. Det borde de göra, och sedan ta sig en ordentlig funderare på om det är något de kan stå för, säger Sineva Ribeiro.

Värdegrunder

Sverigedemokraterna:

  • På partiets hemsida står det bland annat: ”Vi vänder oss emot det multikulturella samhällsbygget då det förutsätter splittring, utanförskap och även kräver att vi i Sverige ska anpassa oss till andra kulturer.”
  • Där står också att målsättningen är att invandrare på sikt ska överge sina ursprungliga kulturer och identiteter för att i stället bli en del av den svenska nationen, och att den svenska nationens kultur är överordnad andra nationers kulturer inom den svenska statens område. Allt statligt och kommunalt stöd som syftar till att invandrare ska bevara sin ursprungliga kultur och identitet ska dras in.

Vårdförbundet:

  • I stadgarna poängteras alla människors lika värde och rättigheter enligt FNs allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna, vilket innefattar respekten för olika etniskt ursprung, språk och religion.
  • Det står också att alla människor har rätt att leva i ett samhälle som främjar hälsa och där demokratiska fri– och rättigheter råder.
  • Samma saker slås fast i den etiska koden för sjuksköterskor från ICN, den internationella sjuksköterskeorganisationen, men med lite andra ord.

 

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida