Anmälningsplikt

Utredarens förslag: Vårdpersonal undantas från informationsplikt

Utredarens förslag: Vårdpersonal undantas från informationsplikt
Anita Linder, särskild utredare. Till höger en bild från facken i välfärdens manifestation mot angiverilagen den 23 oktober. Foto: Regeringskansliet och Sanna Björkman

På tisdagen tar regeringen emot slutbetänkandet i utredningen Åtgärder för stärkt återvändandeverksamhet, där bland annat anmälningsplikten för anställda i offentlig sektor utretts. Enligt förslaget från den särskilda utredaren Anita Linder ska hälso- och sjukvårdspersonal undantas från informationsplikten. Vårdfokus rapporterar under dagen.

På pressträffen närvarade Johan Forssell, migrationsminister, och den särskilda utredaren Anita Linder.

– En hörnsten i utredningen har varit att presentera förslag som är effektiva mot skuggsamhället, sa Johan Forssell i ett inledande anförande.

Sjukvården omfattas inte av anmälningsplikt

Hälso- och sjukvården ska inte omfattas av informationsutbytet, enligt utredarens förslag som presenterades på pressträffen. Även skola och socialtjänst undantas. Detta är också regeringen och samarbetspartiet Sverigedemokraterna överens om, säger Johan Forssell.

Utredaren Anita Linder lyfte under pressträffen bland annat förtroendet för vården och risken för smitta som anledningar till undantaget för vården.

– Det finns naturligtvis en risk för att man inte vågar söka vård om det finns risk att uppgifter lämnas vidare. Skadas förtroendet för vården finns en risk att nödvändig vaccination och provtagning inte kan ske, sa hon bland annat på pressträffen.

Sex myndigheter berörs av utökat info

Utredningen föreslår ett utökat informationsutbyte för Skatteverket, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, Kriminalvården, Kronofogdemyndigheten, Polisen och Pensionsmyndigheten. De ska ”på eget initiativ ska lämna uppgifter om en utlänning till Polismyndigheten, om det finns anledning att anta att utlänningen inte har rätt att vistas i Sverige”, enligt förslaget. 

I övrigt gäller för det utökade informationsutbytet ungefär samma utgångspunkter för arbetet som man tidigare utrett när det gäller brottsbekämpning.

– Förslaget innebär att det införs en sekretessbrytande bestämmelse för de myndigheter som berörs av förslaget, sade Anita Linder, och nämnde också att frågan om vistelserätt måste ha betydelse för myndighetens verksamhet.

Här nedan kan du läsa om turerna och debatten kring anmälningsplikten.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida