Det har nu gått fyra år sedan Vårdförbundets huvudskyddsombud på Helsingborgs lasarett första gången införde skyddsstopp mot arbete vid korridorsängar. Vården anses inte säker vare sig för patienter eller personal. Sedan dess har Vårdförbundet och sjukhuset haft flera tvister. 

Stora bötesbelopp

Genom åren har Helsingborgs lasarett tvingats betala vitesbelopp på flera miljoner kronor till Arbetsmiljöverket. Men vårdplatsbristen på sjukhuset kvarstår och patienttrycket är konstant. Patienter som läggs in från akuten kommer inte därifrån eller hamnar i korridoren på en vårdavdelning. Därför väljer Vårdförbundet nu att skicka en ny begäran till Region Skåne om förhandling för brott mot arbetsmiljölagen, skriver Helsingborgs Dagblad.

Lång lista

Vårdförbundet skickar även med en lista på över 99 överbeläggningar som gjorts under perioden september till maj och de fortsätter att räkna antalet sängar i korridorena.

– En myndighet kan ju inte bevaka vårdavdelningarnas korridorer 100 gånger på några månader, men vi är uthålliga och tänker inte sluta. Även om det nu blir den sjätte tvisten i ordningen, säger Janet Parmvi förbundsombudsman för Vårdförbundet till Helsingborgs Dagblad.