Arbetsmiljö

Helsingborg får frist – lovar stoppa överbeläggningar

Helsingborg får frist – lovar stoppa överbeläggningar
Ombudsmannen Janet Parmvi är nöjd med överenskommelsen. Foto: Ulf Huett

Arbetsgivaren har lovat att lösa problemen med de ständiga överbeläggningarna på Helsingborgs lasarett före den 1 juni. Därmed är tvisteförhandlingarna mellan Vårdförbundet och Region Skåne avslutade.

8 februari 2016

– Vi är nöjda med överenskommelsen. För oss är det viktiga att arbetsgivaren kommer till rätta med arbetsmiljön, inte att få ut de skadestånd som vi begärt, säger Janet Parmvi, ombudsman på Vårdförbundets avdelning i Skåne.

Genom åren har Helsingborgs lasarett tvingats betala vitesbelopp på flera miljoner kronor till Arbetsmiljöverket utan att det haft någon nämnvärd effekt på överbeläggningarna. Skyddsombuden har därefter lagt skyddsstopp på de vårdavdelningar där Arbetsmiljöverket dömt ut vite. Enligt Vårdförbundet har skyddsstoppen negligerats av arbetsgivaren hundratals gånger.

Fyra tvister

Sedan ett drygt år tillbaka har Vårdförbundet startat fyra olika tvister i frågan. För varje tvist har förbundet begärt en miljon kronor i skadestånd av arbetsgivaren, alltså totalt fyra miljoner kronor.

Efter att Region Skåne nu presenterat ett större åtgärdspaket för att komma tillrätta med överbeläggningarna har Vårdförbundet gått med på att ge arbetsgivaren till 1 juni på sig för att visa att åtgärderna ger effekt. Under tiden kvarstår skyddstoppen på de avdelningar som berörs. Först efter det kan förbundet starta eventuella nya tvister i frågan.

Får ekonomisk ersättning

Arbetsgivaren har gått med på att betala Vårdförbundet 250 000 kronor i ekonomisk ersättning, men inte i form av skadestånd eftersom de inte gått med på att de har gjort några fel.

– Men vi ser ändå pengarna som ett sätt för arbetsgivaren att visa att man brustit i respekt gentemot våra skyddsombud, säger Janet Parmvi.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida