Barnmorskeupproret sprider sig

Barnmorskeupproret sprider sig
Barnmorskeupproret från Stockholm har börjat sprida sig i landet. Bilden togs i samband med en barnmorskedemonstration i Stockholm i mars förra året. Arkivbild: Elisabet Forslind

De kämpar för trygg och säker förlossning i hela landet.

Det är nästan ett år sedan Stockholmsbarnmorskorna deklarerade ”Nu är det nog”. Efter sommaren anslöt Göteborgsbarnmorskorna och i november bildades en nationell strategigrupp. I går höll den ett arbetsmöte i Göteborg, dit kolleger från både Skåne och Borås begett sig för att få inspiration.

En dag för inspiration

– Tanken var att inspirera till lokala grupper på förlossningarna i hela Västra Götaland – fast barnmorskor från hela landet var inbjudna, berättar barnmorskan Malin Bergander, från ”Nu är det nog” i Göteborg och den nationella strategigruppen.

De barnmorskor som tagit sig till Göteborg fick lyssna på och inspireras av de mer erfarnas upplevelser – inte minst kollegernas i Stockholm – men också berätta hur de har det hos sig.

– Både de och vi berättade hur vi jobbar och hur vi tänker och om de tre mål vi satte på förra mötet i Stockholm och hur vi tänkte då.

Det vill säga: En barnmorska per kvinna i aktivt förlossningsarbete, barnmorskor i alla organ där besluten om förlossningsvården tas, och en vård där kvinnan får välja var hon vill föda – alltifrån i den högspecialiserade vården till att föda hemma.

Gå de rätta kanalerna

– Politisk struktur, beslutande organ och beslutsgång ser olika ut i landstingen. Det är sådant man måste lära sig för att veta vem som påverkar vad, så vi kan använda rätt kanaler för att tala om hur vi vill ha det, säger Malin Bergander.

Barnmorskorna pratade professionsfrågor och gick igenom kompetensbeskrivningen för barnmorskor och de etiska koder som deras ”Nu är det nog”-uppror bygger på.

– Kvinnan i centrum är det vi jobbar för. Det är hennes rättigheter vi värnar, säger Malin Bergander.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida