Barnmorskorna på Vrinnevisjukhuset vill ha minst 8 000 kronor mer

Barnmorskorna på Vrinnevisjukhuset vill ha minst 8 000 kronor mer
Det är inte acceptabelt att erfarna barnmorskor har lägre eller samma lön som nyutexaminerade, skriver barnmorskorna på Vrinnevisjukhuset i ett öppet brev till politikerna. Foto: Landstinget

I ett öppet brev till landstingets politiker kräver de att lönerna höjs omedelbart.

Barnmorskeupproret sprider sig och runt om i landet kräver allt fler rejält höjda löner. Nu har turen kommit till Norrköping.

– Vi brinner för yrket. Vi är flexibla, jobbar extra, byter arbetspass, vänder ut och in på oss och vill bedriva en god vård där familjerna ska kunna känna sig säkra och vi tycker att kunskap ska löna sig, säger Vårdförbundets förtroendevalda på förlossningen Helén Dylltegen som är en av undertecknarna.

Risk för uppsägningar

Missnöjet med de låga lönerna är stort och risken hög att ett flertal erfarna barnmorskor säger upp sig från sina arbeten. Och med för få erfarna barnmorskor kan inte Norrköpings klinik driva en patientsäker vård, skriver barnmorskorna på förlossningen och bb på Vrinnevisjukhuset i sitt öppna brev.

De konstaterar att barnmorskeyrket är ett hantverk där erfarenhet är ovärderlig. En erfaren barnmorska är därför en stor resurs för de nyutexaminerade, men också för läkarna.

Men löneutvecklingen är alldeles för låg i förhållande till det stora ansvaret och den gedigna utbildningen, anser de. De låga lönerna kommer inte att motivera legitimerade sjuksköterskor att vidareutbilda sig. Erfarna barnmorskorna har idag sämre eller samma lön som en nyutexaminerad barnmorska.

”Helt oacceptabelt”, skriver barnmorskorna.

Stöd av chefen

Vårdenhetschefen Ulrika Ottosson stödjer barnmorskornas krav på 8 000 kronor mer.

– Jag tycker de har ganska realistiska krav på att man ska kunna ha en god löneutveckling under sitt yrkesliv, säger hon till SVT:s Östnytt.

Vårdförbundet stödjer dem också och Anneli Gåverud, styrelseledamot i Vårdförbundet Östergötland, berättar att barnmorskorna har försökt få upp sina löner åtminstone sedan 2008.

Lönesatsning på de nya

I senaste lönerevisionen satsade arbetsgivaren på de nya barnmorskorna, något som innebar att barnmorskor som har arbetat i många år hamnade under de nya i lön.

– Då flammade missnöjet upp igen i kombination med den stressiga arbetsmiljön och barnmorskornas önskan att kunna arbeta på ett annat sätt, säger Anneli Gåverud.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida