Barnmorskorna i mödrahälsovården har också fått nog

Barnmorskorna i mödrahälsovården har också fått nog

Nu startar de en egen strategigrupp inom Barnmorskeupproret för bättre villkor i mödravården.

Det är mycket tack vare mödravårdens förebyggande arbete och riskscreening som vi har låg mödra- och barnadödlighet i Sverige. Men Stockholms barnmorskemottagningar får för lite resurser, anser den nya falangen inom Nu är det nog, samtidigt som arbetsuppgifterna bara blir fler och fler.

Allt tyngre arbete

– Mödravården blir allt tyngre, med fler överviktiga, äldre, sjuka eller deprimerade kvinnor. Vi får mer och mer uppgifter som kräver en stor kompetens på en rad områden. Det är fullproppat med patienter, man hinner inte med sina uppgifter och många jobbar övertid.

Det säger barnmorskan Anna Akselsson. Hon har varit med i Barnmorskeupproret i ett år men bytte arbete i augusti från förlossningen till en mödravårdscentral och upptäckte då att det även inom mödravården generellt finns brister.

De åtta Stockholmsbarnmorskorna i den nybildade strategigruppen Nu är det nog-mvc har inte mycket till övers för Stockholmslandstingets ersättningssystem. Till exempel har den mödravård hon jobbar på stora ambitioner med sina kurser för blivande föräldrar, som de satsar mycket energi och tid på.

– Vi vet att satsningen bland annat ger ett bättre förlossningsutfall och bättre amningsförutsättningar. Men vi får inte mer pengar för grupper med tolv deltagare än om vi har aulaföreläsningar som ger dåliga förutsättningar för reflektion och dialog. Beställarna anser att det ingår i uppdraget. Det har upprört oss mycket, säger hon.

Nästa möte i mars

Landstinget lönesatsar nu på barnmorskorna i förlossningsvården. Strategigruppen Nu är det nog-mvc hävdar att också de andras löner behöver höjas.

– Man kan inte utesluta vissa barnmorskor. Det behövs satsningar i mödravården också, inte minst för att kunna rekrytera, många är på väg att gå i pension.

Nu är det nog-mvc har bara hunnit ha ett strategimöte hittills. Nästa möte blir den tionde mars på Vårdförbundets Stockholmsavdelning.

– Då hoppas jag det kommer många barnmorskor, säger Anna Akselsson.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida