Fackligt

Ja eller nej till eget barnmorskefack

Ja eller nej till eget barnmorskefack
Barnmorskeförbundet har skickat en enkät till sina medlemmar. Arkivbild: Getty Images

Nu ska medlemmarna i Barnmorskeförbundet få tycka till om de vill ha eget fackförbund eller inte.

Som Vårdfokus berättat tidigare så utreder Barnmorskeförbundet frågan om att bilda ett eget fackförbund. När beslutet om fortsatt utredning togs i höstas möttes det av så väl hurrarop och oro från medlemmarna.

Läs mer Barnmorskor vill höras mer

Barnmorskor såg möjligheten att driva sina yrkesspecifika frågor utan att försvinna i ett större kollektiv av sjuksköterskor i Vårdförbundet. Samtidigt hördes barnmorskor som bland annat oroade sig för att en mindre organisation inte kan påverka i samma uträckning.

Läs mer Delade åsikter om eget barnmorskefack

I arbetet med att kartlägga möjligheterna för att bilda en facklig organisation efterlyser nu fstyrelsen fler röster från barnmorskorna. I dagarna får därför alla medlemmar i Barnmorskeförbundet hem ett brev med frågor och svar om hur en ny organisation kan se ut.

Brevet innehåller också en enkät där barnmorskorna ombeds att svara på om de kan tänka sig att bli medlemmar i ett framtida Barnmorskeförbund som också är en facklig organisation.

Enligt Barnmorskeförbundets hemsida är det avgörande att de får tillräckligt många medlemmar i den nya organisationen för att effektivt kunna driva barnmorskans frågor centralt och lokalt.

Utredningen väntas bli klar någon gång under detta år.

Läs mer: Sineva Riberio: ”Vi fortsätter att kämpa för barnmorskorna”

 

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida