Fackligt

Nätverk vill visa barnmorskans roll i Vårdförbundet

Nätverk vill visa barnmorskans roll i Vårdförbundet
Förtroendevalda barnmorskor inom Vårdförbundet träffas regelbundet och utbyter erfarenheter med varandra.Foto Anna Olsson

Hotet om ett konkurrerande fackförbund har fått Vårdförbundets egna barnmorskenätverk att växla upp sitt arbete. "Vi måste bli bättre på att visa våra visioner om framtidens förlossningsvård och inte bara släcka bränder", säger barnmorskan Elisabeth Lindblad.

7 februari 2018

Som Vårdfokus skrivit om tidigare har Barnmorskeförbundets beslut om att utreda frågan kring ett eget fackförbund fått blandade reaktioner hos barnmorskorna. En del jublade då de såg möjligheter att tydligare kunna driva yrkesspecifika frågor och få upp lönerna. Andra blev oroliga och menade att det skulle skapa splittring och försvaga kåren.

Läs mer: Delade åsikter om eget barnmorskefack

Högaktuell fråga

Några som tycker att det vore olyckligt med ett konkurrerande fack är de förtroendevalda barnmorskorna i Vårdförbundet. Ett halvår före beskedet hade de startat ett nätverk som skulle synliggöra Vårdförbundets arbete med professionsfrågorna. 25 erfarna barnmorskor från hela landet skulle utbyta erfarenheter och tillsammans driva yrkesfrågorna i förbundet. Nu blev ämnet högaktuellt.

– Vi tyckte redan då att barnmorskor inte var tillräckligt synliga inom förbundet, men vi har jobbat för våra frågor i det tysta, det kan jag försäkra. Vi hade sagt till att vi ville bidra med vår kompetens, men organisationen har inte riktigt tagit vara på oss, säger Elisabeth Lindblad, barnmorska och vice ordförande för Vårdförbundet i Norrbotten.

Nominerar till förbundsstyrelsen

Hon tror att det till viss del beror på att det inte funnits någon barnmorska i Vårdförbundets högsta beslutade organ, förbundsstyrelsen.

– Det vill vi ändra på nu och har nominerat tre barnmorskor till förbundsstyrelsen. Vi har också lagt in en motion om att vi vill att det ska finnas minst en representant från de fyra medlemsgrupperna i styrelsen, säger Elisabeth Lindblad som själv är en av de nominerade.

Tillsammans med kollegerna i barnmorskenätverket arbetar Elisabeth Lindblad nu för att Vårdförbundet tydligare ska sätta upp visioner för vilken typ av förlossningsvård man ska arbeta för i framtiden.

– Förlossningsvården befinner sig i kris och det är ett område där Barnmorskeförbundet arbetat smart och strategiskt. Vi behöver också bli bättre på det och inte bara släcka bränder, säger hon.

Nytt fackligt samarbete

Härom dagen meddelande Barnmorskeförbundet att de nu inlett förhandlingar med Sacoförbundet SRAT. Det betyder att organisationen tar ytterligare ett steg närmare bildandet av ett eget fackförbund.

Barnmorskeförbundet har nyligen avslutat en liten miniturné i Norrland tillsammans med Eva Estling, utredare för förlossningsvården inom Sveriges kommuner och landsting, SKL. De har besökt arbetsplatser och haft möten med barnmorskor, bland andra Elisabeth Lindblad.

Även barnmorskenätverket arbetar nu aktivt för att nå ut till barnmorskor genom olika aktiviteter och möten. 

Har du själv funderat på att byta fackförbund?

– Visst har jag vridit och vänt på den frågan flera gånger sedan i höstas, men jag tror inte att Barnmorskeförbundet kan få fram en lika stark organisation som vi har här i Norrbotten. Närmare 80 procent av våra barnmorskor är med i Vårdförbundet och det ger ganska mycket muskler i förhandlingarna med arbetsgivarnas parter. Jag har också precis avslutat mitt medlemskap i Barnmorskeförbundet och aktivt valt sida i frågan om facklig tillhörighet.

Om Elisabeth Lindblad eller någon av de andra nominerade barnmorskorna Åsa Mörner, Örebro och Marie Charlotte Nilsson, Skåne, tar plats i förbundsstyrelsen avgörs i mai i samband med Vårdförbundets kongress. 

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida