förlossningsvård

Södra BB blir kvar – men kan flyttas

Södra BB blir kvar – men kan flyttas
Vårdförbundet menar att det är lika viktigt att den verksamhet som bedrivs vid Södra BB får finnas kvar som att förlossningen på Södersjukhuset får bra lokaler att arbeta i. Arkivbild: Mostphotos

Svår balansgång att både se till att vårdformen kan behållas samtidigt som stora förlossningen måste få nya lokaler.

23 oktober 2015

I ett pressmeddelande skriver Södersjukhuset att Södra BB inte kommer att läggas ner.

– Vi har lyssnat på de synpunkter som kommit fram under diskussionerna. Södra BB:s inriktning är en viktig del i förlossningsvårdens utveckling. En utredning bör belysa om vi kan vidga hela eller delar av Södra BB:s vårdfilosofi så att fler får ta del av den, säger Tomas Movin, vd för Södersjukhuset.

Utvidga Södra BB:s verksamhet

Nu talar man alltså i stället om att verksamheten bör utvidgas, något som också politikerna i landstinget önskar.

”Den idé som Södra BB bygger sin vård på är efterfrågad och uppskattad och visar att den filosofin snarare bör användas på fler enheter än avvecklas”, skriver det ansvariga landstingsrådet Ella Bohlin (KD) i ett pressmeddelande.

Men om den speciella verksamhet som bedrivs vid Södra BB ska ligga just på Södersjukhuset återstår att se. Lokalerna skulle behövas för den ordinarie förlossningsverksamheten på Södersjukhuset som har en mycket dålig arbetsmiljö.

Blod kommer upp i avloppen

– Vi är glada att ledningen för Södersjukhuset och politikerna i landstinget ser vårdformen vid Södra BB som unik och något som är värt att satsa på för det här är en väldigt viktig fråga för Vårdförbundet. Samtidigt är det också solklart att de som arbetar vid förlossningen på sjukhuset snarast måste få nya lokaler, säger Jane Stegring, som sitter i förbundsstyrelsen och själv arbetar på Södersjukhuset.

Hon berättar om handfat som ramlar ner, blod som kommer upp ur avloppen och om att barnmorskorna ber undersköterskor att lysa med sina mobiler när de ska sy för att det är så dålig belysning.

Viktigt med nya lokaler

– Det är jätteviktigt och nödvändigt att förlossningen får nya lokaler, säger Södersjukhusets vd Tomas Movin.

Hur den här ekvationen ska gå ihop vill han inte uttala sig om ännu, utan hoppas att den genomlysning av förlossningsverksamheten som nu ska göras kan ge svar på det.

Landstinget utreder nu, tillsammans med sjukhusledningen, hur framtiden för den vårdform som bedrivs vid Södra BB ska se ut – om verksamheten fortsatt ska bedrivas vid Södersjukhuset eller någon annanstans och vem som organisatoriskt ska ha huvudansvaret.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida