FÖRLOSSNINGSVÅRD

”Vi jobbar som i ett vacuum”

”Vi jobbar som i ett vacuum”
Barnmorskorna Tove Broheden, Catharina Wrede Ortmark och Louise Lundborg på förlossningen vid Södersjukhuset kämpar för sin arbetsplats.

För barnmorskorna på Södersjukhusets förlossning blev beskedet om att den planerade omorganisationen stoppats en stor besvikelse

Efter en vecka i stormens öga, såväl på sjukhuset och i massmedia, har de inte hört något alls från ledningen sedan i måndags.  Det var då beskedet kom om att den av dem efterlängtade omstruktureringen av förlossningen på Södersjukhuset, SöS, inte kommer att genomföras. I alla fall inte i den form som presenterats av sjukhusledningen eller till det datum som var sagt, våren 2017.

Sjukhusledningen fick backa efter massiva protester från såväl föräldragrupper som politiker i Stockholms läns landsting på grund av förslaget om att lägga ner Södra BB, vilket var en förutsättning för att frigöra lokaler till omorganisationen.

Anmäla till Arbetsmiljöverket

Med anledning av bristerna i arbetsmiljön vid förlossningsavdelningen har Vårdförbundet och Kommunal skickat in en skrivelse till arbetsgivaren inför anmälan till Arbetsmiljöverket.

Som Vårdfokus tidigare skrivit så handlar det om stora och allvarliga brister. Barnmorskorna berättar om blod som kommer upp ur avloppen när de nyförlösta kvinnorna duschar, handfat som hänger på trekvart och trasiga lampor. På avdelningen finns endast ett rum med egen toalett.

 

Brutna löften

Barnmorskorna Catharina Wrede Ortmark, Louise Lundborg och Tove Broheden är visserligen luttrade, men samtidigt mycket besvikna. Under de dryga femton år som personalen framfört sina behov av bättre lokaler för att kunna genomföra en patientsäker vård och en fungerande arbetsmiljö har det inte hänt mycket, menar de.

– Vi har fått så många löften genom åren, men efter att det ena efter det andra spruckit har vi valt att stänga av. Men nu kom äntligen ett förslag som vi såg var realistiskt och praktiskt genomförbart, och som dessutom majoriteten av personalen uppskattade. Då går politikerna och sätter stopp för det, säger Catharina Wrede Ortmark.

Sin besvikelse riktar de mot det politiska styret i landstinget.

– Hur kan de få gå in och styra på detta sätt, när hela förslaget baseras på den genomlysning av förlossningsvården de själva gjort förra året. Det handlar bara om att de vill plocka politiska poäng, säger Tove Broheden.

I dagsläget pågår flera utredningar av förlossningsvården inom landstinget, men enligt källor på landstingshuset finns ännu inget datum för när de beräknas vara klara.

Politiker hoppas på arbetsro

Barn- och äldrelandstingsrådet i Stockholm Ella Bohlin ( KD) menar att politikerna varit tydliga med sitt mål att utveckla förlossningsvården. Hon beklagar att klimatet blivit så uppskruvat och menar att nu behöver alla inblandade få arbetsro.

– Jag är övertygad om att alla har samma mål, att ge våra nya stockholmare en så bra start som möjligt. Vi behöver samverkan i stället för splittring, säger hon.

 I väntan på nya bud beskriver Catharina Wrede Ortmark det som att det har blivit helt tyst på avdelningen.

– Vi jobbar som i ett vacuum, säger hon. 

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida