Laboratoriemedicin

Biomedicinska analytikernas jobb tas över av andra

Biomedicinska analytikernas jobb tas över av andra
Jenny Olsson är ordförande i Vårdförbundet i Västerbotten.

Västerbottens läns landsting har så stor brist på biomedicinska analytiker att de nu vill göra om tjänsterna. I framtiden ska det räcka att vara medicinsk biolog.

– Det innebär att de egentligen kan rekrytera vilken yrkesgrupp som helst, utan krav på legitimation. Det kan vi naturligtvis inte gå med på, säger Vårdförbundet Västerbottens ordförande Jenny Olsson.

Hon berättar att arbetsgivaren från början ville konvertera hela 50 biomedicinska analytikertjänster till den nya tjänstetiteln medicinsk biolog. Efter samverkan med de fackliga organisationerna har Naturvetarna gått med på att tolv tjänster görs om medan Vårdförbundet sagt blankt nej.

Kräver rätt utbildning

– Vi anser att man behöver ha legitimerade biomedicinska analytiker på de här tjänsterna. Det är otroligt viktigt att man är utbildad för att hantera hela kedjan från preanalysen fram till att svaret levereras. De som arbetsgivaren definierar som medicinska biologer har inte den kliniska utbildning som krävs, säger Jenny Olsson.

Vårdfokus har tidigare skrivit om den stora bristen på biomedicinska analytiker, inte minst i de norra delarna av landet. Exempelvis funderar även Landstinget Västernorrland på att låta andra yrkesgrupper än biomedicinska analytiker göra jobbet på labben.

Är det inte rimligt att man försöker anställa människor med liknande utbildningar om det inte går att få tag på biomedicinska analytiker?

– Nej, vi anser inte det, lika lite som vi tycker att andra utan legitimation kan göra läkarnas jobb när det saknas läkare. Vi tror att det skulle gå att få tag på biomedicinska analytiker om bara villkoren var bättre. Exempelvis genom att erbjuda dem högre löner, en bättre löneutveckling och en god yrkesintroduktion. Dessutom behövs en specialistutbildning för biomedicinska analytiker så att de får möjlighet att göra karriär inom yrket.

Snart mbl-förhandling

På torsdag ska det hållas mbl-förhandlingar om konverteringen av tjänsterna.

– Vi kommer självklart argumentera för att tjänsterna inte konverteras. För oss är det inte bara viktigt att det är rätt personer på rätt platser utan också att det blir rätt kvalitet på de analyser som görs i vården.

Vad som händer om arbetsgivaren ändå driver igenom förslaget kan Jenny Olsson inte uttala sig om i dag.

– Vad som blir nästa steg vet vi först efter att mbl-förhandlingarna är klara, säger hon.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida