Etik i fokus på de biomedicinska analytikernas internationella dag

Ett svenskt arbetsmaterial om hur man kan arbeta med etik på laboratorierna är just klart.

Oj, grannen är inlagd på avdelning 75, säger din kollega. Hur hanterar du det? Exemplet kommer från det arbetsmaterial i etik som Vårdförbundet och Institutet för biomedicinsk laboratoriemedicin har tagit fram tillsammans.

Västerbotten och Borås

Materialet som är klart lagom till den internationella yrkesdagen består av en folder och en kortlek som är tänkt att användas i grupp. Det kommer att distribueras till alla arbetsplatser de närmaste veckorna.

I dag firas dagen på olika sätt runt om i landet. På flera håll bjuder Vårdförbundets avdelningar de biomedicinska analytikerna på medlemslunch, tårta eller påskägg.

I Västerbotten blir det precis som förra året en studiedag som belyser etik på laboratorier och avdelningar för klinisk fysiologi, och när Vårdförbundets handläggare i laboratoriefrågor, Anne Berndt, gästar Borås kommer hon förmodligen att berätta om arbetsmaterialet som hon har varit drivande i att ta fram.

Tipspromenad i Jönköping

På länssjukhuset Ryhov i Jönköping pågår det aktiviteter hela dagen, med bland annat tipspromenad där vårdpersonal och allmänhet får träffa biomedicinska analytiker som förklarar vad de gör inom laboratoriemedicin och klinisk fysiologi.

Under dagen kommer dessutom alla medlemmar som lämnat sitt mobilnummer till Vårdförbundet att få ett grattis-sms med förmånliga erbjudanden.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida