covid-19

Forskning: Därför är vissa människor superspridare

Forskning: Därför är vissa människor superspridare
25 000 covidprover har analyserats. Foto: Charité/Victor Corman.

Efter att ha analyserat mer än 25 000 covidprover har tyska forskare fått fram nya intressanta uppgifter om coronaviruset och hur smittsamt det är. Till exempel visade det sig att 9 procent av individerna hade extremt höga virusmängder.

Det är den största studien hittills om virusmängder hos personer smittade med det nya coronaviruset som nu presenteras i den vetenskapliga tidskriften Science.

Forskningsteamet från det medicinska universitetet Charité i Berlin har analyserat PCR-prover från drygt 25 000 personer med covid-19. De har tagit fram virusmängden för varje enskilt prov och använt resultaten för att bestämma smittsamheten.

Ingen åldersskillnad

Det fanns inga stora skillnader i virusmängd hos personer mellan 20 och 65 år. Barn hade något mindre virusmängd, men det kan lika gärna bero på att själva provmängden är mindre, påpekar forskarna. Deras slutsats är att barn och vuxna kan vara lika smittsamma.

Individer som behövde sjukhusvård hade högre virusmängd än andra under hela sjukdomstiden. Samtidigt såg man också att individer som hade milda eller inga symtom alls också kunde ha mycket hög virusmängd.

Forskarna har kommit fram till att de som infekterats har störst virusmängd i halsen så tidigt som en till tre dagar innan de får de första symtomen.

Superspridare

Omkring 9 procent av individerna hade extremt höga virusmängder, en miljard viruskopior jämfört med snittet som var 2,5 miljoner.

Dessutom visade det sig att mer än en tredjedel av dem som hade så höga värden hade mycket milda symtom eller inga symtom alls.

‒ Det här förklarar varför en liten minoritet av alla smittade tycks orsaka en stor del av smittspridningen. Det understryker också vikten av åtgärder som att hålla distans och använda munskydd, säger forskningsledaren professor Christian Drosten i ett pressmeddelande.

Forskargruppen har även gjort särskilda studier på den brittiska varianten av Sars-CoV-2 och kommit fram till att den är betydligt mer smittsam.

Studien Estimating infectiousness throughout SARS-CoV-2 infection course kan du läsa i Science.

Vårdfokus nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida