Röntgenveckan 2019

Kampen för en specialistutbildning går vidare

Kampen för en specialistutbildning går vidare
Kerstin Hillergård är en av de ansvariga för årets röntgenvecka i Jönköping som slutar på fredag, och har suttit i SFR:s styrelse i 26 år. Bilder: Susanna Pagels

Vid gårdagens årsmöte för Svensk förening för röntgensjuksköterskor, SFR, avgick Kerstin Hillergård som ordförande. Som ny ordförande valdes Iréne Strandqvist, som fortsätter kämpa för en specialistutbildning.

? Nu får det vara nog, jag fyller 67 och går snart i pension. Det känns jättebra, säger Kerstin Hillergård mellan mobilsamtal och sms om sjuka föreläsare, brandlarm och annat som händer på Röntgenveckan i Jönköping, där hon har fullt upp som en av generalerna.

Senare på dagen har SFR sitt årsmöte, som sista punkt för dagen.

Många år med röntgen

Kerstin Hillergård har suttit i styrelsen för yrkesföreningen SFR i 26 år och varit ordförande i fyra. Hon har haft en lång karriär inom röntgen i Region Jönköping. Färdig röntgensjuksköterska 1975, klinikföreståndare vid 28, biträdande verksamhetschef, länsansvarig för kliniken och så områdeschef för mammografin de senaste sex åren. Hon behåller också ett deltidsuppdrag i regionen som projektledare.

.

Att sluta som ordförande för yrkesföreningen samtidigt som hon går i pension tycker hon är naturligt.

? När man inte är aktiv i verksamheten längre fångar man inte upp viktiga frågor. Man måste vara ute i verkligheten för det.

Under tiden som ordförande har Kerstin Hillergård och SFR enträget drivit frågan om en reglerad specialistutbildning för röntgensjuksköterskor, till stor del tillsammans med Vårdförbundet. När Kenth Nauclérs specialistutredning slutligen kom i november 2018 blev den ett verkligt antiklimax, säger hon.

? Det lät så bra där ett tag men sedan blev det ingenting. Vi blev jätteledsna.

Många budskap

Utredningen kom med många budskap på en gång. Den ansåg uttryckligen att en specialistexamen inte skulle införas på högskolenivå men framhöll samtidigt att tiden inte varit tillräcklig för att utreda saken. Dessutom föreslogs en ny utredning. 

Den nyvalda ordföranden för SFR, Iréne Strandqvist, kommer framför allt att fortsätta arbetet för en reglerad specialistutbildning, att bevaka frågan och försöka nå framgång, förklarar hon.

Iréne Strandqvist är ny ordförande i SFR.

Hon sitter sedan tidigare i SFR:s styrelse och har de senaste tre åren varit ansvarig för föreningens tidskrift Röret. Hon är röntgensjuksköterska på Hudiksvalls sjukhus i Region Gävleborg där hon också har ett kvalitetssamordningsuppdrag.

? En vision jag har är att alla ska veta att vi är röntgensjuksköterskor och inte sjuksköterskor ? att röntgensjuksköterska är ett annat yrke, säger hon.

Inga planer på att byta yrkestiteln till radiograf, ett önskemål som dyker upp då och då?

? Nej, det är en fråga vi har bestämt att vi inte kommer att ta i. Jag tror inte att namnet har något att göra med hur vi röntgensjuksköterskor kan ta plats och komma framåt, säger Iréne Strandqvist.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida