Så gör du när domstolen kallar

Så gör du när domstolen kallar
När ett barn misstänks fara illa, har röntgensjuksköterskan en nyckelroll. Arkivbild: Colourbox

Många fall av barnmisshandel upptäcks vid röntgen. På röntgenkonferensen i Wien diskuterades hur man ska göra som vittne.

Vad gör du när du blir kallad att vittna inför domstol?

– De flesta skulle nog svara ”får panik” säger Mark Viner, representant för den brittiska offentliga hälso– och sjukvårdsorganisationen NHS som föreläste på European Congress of Radiology i Wien.

Många fall av barnmisshandel upptäcks eller bekräftas vid röntgenundersökningar och därför har röntgensjuksköterskan en nyckelroll i den fortsatta handläggningen. Mark Viner, som själv har erfarenhet av att bli kallad som vittne vid rättegångar som barnmisshandel, råder alla att dokumentera och spara allt.

– När vi tänker på en brottsplats ser vi blodiga miljöer från Hollywoodfilmer framför oss. Men det kan lika gärna vara en familjs hem. Och allt som tas därifrån är bevismaterial, till exempel barnet, säger han.

Tänk på barnets bästa

Föreläsaren Michaela Davis från Irland poängterade vikten av att arbeta tillsammans, över yrkesgränserna, när något har hänt.

– Försök aldrig att utreda barnet själv. Det kommer att göra skadan ännu större, sade hon.

Lagstiftningen skiljer sig åt mellan olika länder men i Storbritannien har man i likhet med Sverige en skyldighet som legitimerad vårdpersonal att anmäla blotta misstanken om att ett barn far illa. Det behövs inga bevis.

– Jag förstår att det kan kännas jobbigt. Men hellre att 20 oskyldiga föräldrar tar illa vid sig, än att vi missar ett barn som dör. Det här handlar inte om dig eller mig, utan om barnets bästa, sade Michaela Davis.

Ärlighet och sunt förnuft

När det har gått hela vägen till domstol och du blir kallad som vittne, finns det två ledord enligt Mark Viner.

– Var ärlig och använd sunt förnuft.

Det finns olika slags vittnesmål och om man blir kallad i egenskap av expert gäller det att förbered sig noga, skriva ner alla iakttagelser, hålla sig till objektiva fakta och bara uttala sig inom det område man behärskar.

– Du kan inte vittna inom områden som inte är dina, även om du är expert inom ditt eget fält, sade Mark Viner.

Och viktigast av allt:

– Ta inte ställning och tappa aldrig humöret, säger Mark Viner.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida