Pilotstudie på röntgen: ”Vi gör en insats för att hitta lungcancer tidigt”
Sedan två år pågår en forskningsstudie för att få svar på hur screening för lungcancer skulle kunna genomföras i Sverige. Undersökningarna görs med ultralågdos-DT av röntgensjuksköterskor på Karolinska.
Hittills har 1 000 kvinnor undersökts och från i höst kommer ytterligare 1 000 personer, både kvinnor och män, att inkluderas i studien. Det är Sveriges första pilotstudie om lungcancerscreening och leds av Regionalt cancercentrum i samarbete med Karolinska universitetssjukhuset. Nästa år planerar även Västra Götalandsregionen och Region Västerbotten att testa lungcancerscreening.
Målet är att ta reda på om riktad screening till de som röker eller har rökt tidigare är genomförbart i Sverige. Lungcancer upptäcks ofta i ett alltför sent skede och är den cancerform som flest patienter dör av.
− Det känns jättebra och viktigt att få jobba med det här, vi gör en insats för att hitta lungcancer tidigt så det går att behandla, säger Jeanette Wester, röntgensjuksköterska och enhetsledare vid Röntgen Q på Karolinska universitetssjukhuset.
Snabb och enkel undersökning
Undersökningarna görs med en ny datortomograf på avdelning Q som kan komma ner i de låga stråldoser som krävs vid screening.
− Vi kommer göra undersökningarna på våra kvällspass tre gånger i veckan. På två timmar hinner vi med tio personer. Det är en väldigt snabb och enkel undersökning, vi får ofta frågan om det redan är klart, säger Jeanette Wester.
De som deltar i studien har fått mycket information skriftligt innan och är väl förberedda. När de har lagt sig på bordet åker de in, tar ett djupt andetag och åker ut igen – och så är undersökningen klar.
AI-analys av bilder
Det stora arbetet görs sedan av en dator som med hjälp av AI bearbetar och analyserar bilderna. De eftergranskas av studiens ansvariga radiolog. Om en mindre förändring upptäcks kallas man tillbaka längre fram, eller blir remitterad till utredning om större förändringar hittas.
Efter att de första 1 000 kvinnorna undersökts har 69 remitterats vidare till lungonkologiskt centrum vid Karolinska universitetssjukhuset. Tio har opererats och en har strålbehandlats för lungcancer i tidigt skede. Ingen av kvinnorna hade några symtom av sin cancer.
− De som vi undersöker är väldigt tacksamma för att de får göra det här, berättar Jeanette Wester.
En delrapport av studien presenteras under 2025 och en slutrapport kommer 2027. Den ska ingå i Socialstyrelsens underlag för att ta ställning till om nationell screening för lungcancer ska införas.
Hög dödlighet i lungcancer
- År 2021 fick 4 162 personer ett lungcancerbesked, något fler kvinnor än män.
- Tioårsöverlevnaden var 16 procent för män och 22 procent för kvinnor.
- Sjukdomen har minskat bland män sedan 1980-talet, men bland kvinnor har den ökat stort och är nu den fjärde vanligaste cancerformen.
- De som undersöks i studien har fått en enkät hem om bland annat rökvanor och blir kallade om de uppfyller riskkriterierna (minst 15 paket per år).
- Om man kan upptäcka och behandla sjukdomen i ett tidigt skede skulle sannolikt 500 liv per år kunna räddas.
Källor: Socialstyrelsen, RCC.