Patientsäkerhet

Anmäls efter tv-reportage om bluffsjuksköterskor

Efter att ha sett Uppdrag gransknings tv-program om falska sjuksköterskor förstod personalen på en vårdavdelning i Göteborg att en av deras kolleger kunde vara en av dem som deltog i reportaget. Medarbetaren är nu anmäld till Ivo.

I november förra året sände Uppdrag granskning i SVT ett program om falska sjuksköterskor. Flera personer som hade fått sjuksköterskelegitimation via Socialstyrelsen saknade i verkligheten utbildning till sjuksköterskor. De hade bluffat sig till legitimationen genom att antingen lämna in förfalskade intyg eller köpt examensbevis från sjuksköterskutbildningar i utlandet.

När personalen på en av Sahlgrenska universitetssjukhusets medicinavdelningar såg programmet tyckte de sig känna igen en av dem som deltog i reportaget. Personen arbetade nämligen som legitimerad sjuksköterska på avdelningen.

Efter programmet kallades den misstänkte personen till ett möte med vårdenhetschefen, verksamhetschefen och HR-chefen. Medarbetaren ska då ha erkänt sin medverkan i reportaget men samtidigt förklarat att hen har läst utbildningen till sjuksköterska och genomgått de moment som krävs.

Personen förklarade att uttalandena i reportaget berodde på missförstånd och var generella påståenden kring personer som saknar sjuksköterskeutbildning.

Medarbetaren är avstängd från arbetet som sjuksköterska och har efter en internutredning nu anmälts till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida