Ännu fler sjuksköterskor lämnar Karolinska

Flykten från sjukhuset fortsätter. Omkring 20 sjuksköterskor på akutvårdsavdelningen AVA2 i Solna har sagt upp sig.

Det motsvarar nästan halva personalstyrkan på den tunga akutvårdsavdelningen AVA2, som är en så kallad intagningsavdelning. Företrädare för Vårdförbundet befarar att sjuksköterskeflykten kommer leda till antalet vårdplatser minskar, eller att avdelningen stängs.

– Då kommer patienterna backa tillbaka till oss på akuten, för vart ska de annars ta vägen? säger Madeleine Arpell, sjuksköterska på akuten i Solna och förtroendevald för Vårdförbundet.

Flera avhopp

Att omkring 20 sjuksköterskor nu sagt upp sig från AVA2 är den senaste i en rad avhopp från Karolinska universitetssjukhuset. Vid akuten i Huddinge har över 30 sjuksköterskor sagt upp sig på drygt ett halvår och vid onkologiska kliniken slutade över 50 sjuksköterskor. Lön och arbetsmiljö anges som de främsta orsakerna.

Sjukhusets presschef Klas Östman vill dock inte gå med på att läget är allvarligt eller att sjukhuset brottas med systemfel som gör att personalen inte vill stanna.

– Det är ju aldrig bra att bli av med erfarna sjuksköterskor från den tunga slutenvården. Det är viktigt att vi kan behålla de sköterskor vi har. Men situationen är inte allvarligt akut och klinikledningen tror att man ska kunna lösa det här någorlunda väl framöver, säger Klas Östman till SVT.se

”Blundar för problemet”

Vårdförbundets Madeleine Arpell håller inte med.

– Absolut inte. Jag förstår inte att man inte ser allvarligt på den här situationen. Det tycker jag är att förneka problemet, säger hon.

Vårdfokus söker verksamhetschefen Bengt Eriksson för en kommentar.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida