ambulans och psykiatri

Bättre hjälp med psykiatrisk akutbil

Bättre hjälp med psykiatrisk akutbil
Ambulanssjuksköterskan Tony Strömberg tycker att svåra situationer har blivit lättare att hantera sedan han började åka ut med psykiatrisjuksköterskan Petra Andréasson på psykiatriska larm. Foto: Västra Götaland

Färre patienter behöver besöka akuten när de får träffa en psykiatrisjuksköterska i hemmet. I stället för en vanlig ambulans skickar Västra Götaland — liksom Stockholm sedan tidigare — en psykiatrisk bedömningsbil.

Sedan ett halvår finns en akutbil för psykiskt sjuka i Västra Götaland. När patienter med psykisk ohälsa ringer till 112 skickas den ut istället för en vanlig ambulans. I akutbilen arbetar en ambulanssjuksköterska och en psykiatrisjuksköterska.

Med den högre kompetensen kan en kvalificerad psykiatrisk bedömning göras direkt i hemmet och även enklare insatser. Uppföljningar har visat att endast cirka 20 procent av alla patienter som bedömningsbilen åker till behöver följa med tillbaka till psykiatriakuten.

Samarbete med psykiatrin

Projektet är ett samarbete mellan ambulansen och psykiatrin i Göteborg för att bättre möta de akut psykiskt sjuka. Nu har det blivit klart med regional finansiering för hela 2016.

– Vi får ut rätt kompetens till patienten direkt och får den erfarenhet som krävs för att göra rätt bedömningar. När vi inte har psykiatrisk kompetens i ambulansen blir det att vi kör fler patienter till psykiatriakuten eftersom vi inte vill riskera att göra fel bedömning, säger Tony Strömberg, ambulanssjuksköterska i den psykiatriska bedömningsbilen.

Han märker att patienterna får en annan trygghet när de ser att det kommer någon som kan och förstår deras tillstånd. Han jobbar tillsammans med psykiatrisjuksköterskan Petra Andréasson.

Ångest och självmordstankar

De flesta larm handlar om ångest och självmordsbenägna patienter, och i snitt är det 10-12 sådana larm om dagen. Främst handlar det om unga människor och de flesta utryckningar görs på kvällar och nätter.

– Ibland räcker det med ett samtal om hur patienten mår, en dos ångestdämpande medicin eller att vi hjälper patienten att komma i kontakt med sin mottagning. Ibland ringer vi upp patienterna dagen efter för att kolla hur de mår. Det handlar om att visa att patienten har blivit sedd, säger Petra Andréasson.

Träna upp förmåga

Men ibland är situationen omvänd och det gäller för psykiatrisjuksköterskan att fånga upp att det inte bara rör sig om ångest. Erfarenheten har gjort att Petra Andréasson har tränat upp den förmågan.

– En gång när vi klev in i en patients lägenhet märkte jag att han ville dö. Det är något i luften, man känner det. Jag frågade honom rätt ut och han sa att han ville dö. Jag höll hans hand hela vägen till psykiatriakuten och såg till att han blev inlagd.

Vårdfokus har tidigare rapporterat om satsningen på en psykiatrisk ambulans i Stockholm. Tidningen är nu nominerad till ett pris för det gripande reportaget om psykiatrisjuksköterskornas arbete dygnet runt.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida