Vårdpolitik

Carpelan backar om specialistutbildningarna

Carpelan backar om specialistutbildningarna
Peter Carpelan (M) väljer nu att avstå från sitt förslag om landstingsdrivna specialistutbildningar Foto: Peter Knutsson

Efter att ha lyssnat på professionens kritik väljer moderaterna i Stockholm att dra tillbaka förslaget om att landstinget ska ta över utbildningarna till specialistsjuksköterska. Ordföranden i Svensk sjuksköterskeförening Ami Hommel är väldigt nöjd.

18 januari 2017

Det moderata landstingsrådet Peter Carpelan bekräftar att han lyssnat på professionen och tagit till sig deras argument.

– Jag väljer att inte gå vidare med förslaget efter att ha lyssnat på vad de haft att säga, säger han till Vårdfokus.

Betyder det att akademisk specialisttjänstgöring kan införas i Stockholm?

– Jag har inte stängt dörren till AST, men inget är bestämt i dag. Vi har just fört fram en ny kompetensförsörjningsstrategi och kommer att diskutera de förslag som ligger på bordet.

Ville locka fler

För drygt ett år sedan lanserade Peter Carpelan (M) förslaget om att landstinget i Stockholm skulle ta över ansvaret för specialistutbildningarna från högskolor och universitet.  Syftet var att en mer praktiskt inriktat utbildning, liknade läkarnas ST-utbildning, skulle attrahera fler sjuksköterskor och därmed råda bot på sjuksköterskebristen. Peter Carpelan ansåg också att landstingen var de som hade bäst koll på rekryteringsbehoven och han ville att regeringen skulle genomföra modellen i hela landet.

Fel väg att gå

Förslaget fick skarp kritik från flera håll. I Vårdfokus betonade Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro vikten av att ansvaret för examination av specialistsjuksköterskor ligger på högskolor och universitet för att säkerställa den akademiska nivån.

– Det är viktig att säkra kunskapen i omvårdnad både i forskning och vårdens vardag. Bristen på sjuksköterskor botas genom att arbetsgivaren erbjuder goda arbetsvillkor och en bra löneutveckling för de specialistsjuksköterskor som finns i vården. Sedan måste fler utbildas genom akademisk specialisttjänstgöring, AST, sa Sineva Riberio.

Svensk sjuksköterskeförenings ordförande Ami Hommel varnade för att specialisternas kunskaper skulle urholkas på vägen.

Ami Hommel

– Ett landsting som låter utbilda en sjuksköterska kan styra utbildningen efter de egna behoven på närliggande sjukhus. Sedan när sjuksköterskan byter jobb kanske utbildningen inte duger alls, sa Ami Hommel då.

Fick gehör

Kritiken nådde fram och nu väljer alltså landstingsrådet att kasta förslaget i papperskorgen. I samband med ett möte hos Peter Carpelan förra veckan fick representanter från lärosäten, Svensk sjuksköterskeförening och en specialistsjuksköterskeförening möjlighet att återigen framföra sina argument. Ami Hommel berättar att de gick väldigt nöjda från mötet.

– Det blev tydligt att han lyssnade på oss när vi förklarade att utbildningen inte går att jämföra med läkarnas ST-utbildning. Dessutom är specialistsjuksköterska en skyddad titel som man inte bara kan ändra hur som helst, säger hon. 

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida