Vårdförbundspriset 2015

De fick Vårdförbundets stora pris

De fick Vårdförbundets stora pris
Åsa Lagerström och Anette Sannerfors har tilldelats Vårdförbundspriset 2015.

Psykiatrisjuksköterskorna Anette Sannerfors och Åsa Lagerström har i kväll tilldelats Vårdförbundspriset på 200 000 kronor för sitt arbete med barnpsykiatrisk hemsjukvård.  

4 november 2015

För sjunde gången delar Vårdförbundet ut Vårdförbundspriset och i år uppmärksammas insatser som bidrar till att personcentrera vården.Vinnarna Anette Sannerfors och Åsa Lagerström fick ta emot priset på Vårdgalan i samband med Kvalitetsmässan som hålls i Göteborg denna vecka.

Priset är på totalt 500 000 kronor och har delats ut av Vårdförbundet sedan 2009 i samarbete med Folksam. I motiveringen sa Vårdförbundets ordförande, Sineva Ribeiro, att 200 000 kronor går till ett utvecklingsprojekt där inte bara barn utan familjer i kris står i centrum. 

Två förvånade och lyckliga pristagare tog emot pengar och applåder.

– Det här trodde vi inte, men tack. Det vi gör är jätteviktigt, sa Åsa Lagerström.

Vad de ska göra med pengarna vet de inte riktigt ännu, men en del vill de ska gå till den familj som har hjälpt dem att sprida kunskap om utvecklingsarbetet. En del vill de också satsa på egen kompetensutveckling.

– Vi behöver lära oss mer om familjebehandling och vi vill också sprida kunskap om vårt arbete så att politiker förstår att det är ett arbetssätt värt att satsa på. Alltför många barn sitter hemma isolerade. Vården måste nå dem, sa Anette Sannerfors.

Vårdar i hemmet

Sjuksköterskorna var med och startade barn-och ungdomspsykiatrisk mellanvård i Skaraborg 2014, Verksamheten fungerar som ett alternativ till slutenvården och personalen erbjuder psykiatrisk vård till barn och unga i hemmet.

Ur juryns motivering: ”Barnen får möjlighet till högt specialiserad vård i hemmiljö, vilket gör att de ofta kan fortsätta att gå i skolan och leva som vanligt. Hänsyn tas till barnets och familjens förmågor, behov och resurser. Hela familjen får genom denna vårdform konkret stöd med verktyg och förhållningssätt i sin vardagsmiljö, vilket gör att vården når även de barn som isolerar sig i hemmet och varken kommer till skolan eller till en bup-mottagning för att kunna få hjälp.”

En av dem som fått hjälp är 12-åriga Jonna, som Vårdfokus skrev om i våras som du kan läsa om i länken: ”När rädslan kommer i vägen för livet”.

De tre övriga nominerade projekten som fick ta emot 100 000 kronor var:

Ingrid Larsson, Halmstad: Sjuksköterskemottagning baserad på personcentrerad vård.

Marianne Alärd, Lidköping: Mobil närvård Västra Skaraborg.

Nina Jurander och Nina Karlsson, Göteborg: Förberedelselek inför operation.

Läs om de olika projekten i länken.

Vårdfokus nya webb

  • Hitta till förstasidan: vardfokus.se 
  • Sidan är anpassad för mobil och surfplatta. 
  • Tips: Gör Vårdfokus till en egen ikon i din mobil eller platta. Tryck på      delningsknappen längst ner i webbläsaren och välj ”lägg till på hemskärmen”. 
  • Upptäck våra sidor med artiklar enbart för dig som är sjuksköterska, barnmorska, biomedicinsk analytiker, röntgensjuksköterska, student, chef. Du hittar dem högst upp på förstasidan eller i menyn.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida