Driva eget

”Det är tabu att säga – men pengar är en drivkraft”

”Det är tabu att säga – men pengar är en drivkraft”
Foto: Lena Wennilsjö

Jannicke Selberg startade en egen sjuksköterskemottagning mitt under brinnande pandemi. Det blev direkt rusning till hennes covidtestning. Nu ska hon utöka.

I början av året hörde Jannicke Selberg talas om sjuksköterskemottagningar med covidprovtagning och drog igång direkt själv. Februari blev en hektisk månad då hon hittade både ett laboratorium att samarbeta med, en läkare som kunde bli medicinskt ansvarig på distans och fick loss de tillstånd som behövdes från myndigheterna.

Hon skaffade en lokal i centrala Hudiksvall med både väntrum och behandlingsrum och erbjöd antikroppstest, pcr-test och antigentest. Sjuksköterskemottagningen Valmea var född — och beställningarna vällde in. Hon hade inte hunnit avsluta jobbet som bemanningssjuksköterska på vårdcentralen, så det fick hon lösa genom att hålla öppet på kvällar och helger.

Jannicke Selbergs tips:

  • Hitta drivet och modet.
  • Ta tag i din idé – innan någon annan tar den.
  • Tänk ekonomiskt i början. Beställ inte mer material än du tror går åt.
  • En redovisningsekonom sköter mina papper. Jag fokuserar på att vara sjuksköterska.

Det ligger i Jannicke Selbergs natur att våga pröva nytt. Redan efter ett år som anställd i kommun och region klev hon över till bemanningsbranschen.

— Vissa sa att det var för tidigt, men man är olika. Allt jag har lärt mig på kommunen, vårdcentralen och akutmottagningen har betytt mycket för min karriär, och för företaget.

Nu när allt fler är vaccinerade har trycket på testning minskat, och hon har börjat utöka verksamheten inom andra områden. Ett är att erbjuda hälsoundersökningar genom blodprover.

— Covid har gjort folk mer hälsomedvetna. Jag tror att sjuksköterskemottagningar är framtiden, för att vården ska räcka till. Det är mycket sjuksköterskan kan sköta åt patienten utan en läkare, allt från såromläggning till provtagning. Vi behöver värdera upp vår legitimation.

Förhoppningen är att framöver kunna ta emot patienter för klassiska uppgifter som blodtryckskontroll, öronspolning, såromläggning och provtagning av misstänkt urinvägsinfektion.”Nyligen avinstallerade datorn alla program, just när kunder var på väg in. Men problem går alltid att lösa.”

Förutom att testa nya saker är Jannicke Selberg intresserad av det affärsmässiga med att driva företag.

— Det är tabu att säga det, men jag har en ekonomisk drivkraft. Som bemanningssjuksköterska gick mycket pengar till skatt. Då tycker jag att det är bättre att få behålla dem i företaget.

Dit har hon inte nått ännu.

— Just nu är det ingen räkmacka. Jag är i upp-byggnadsfasen och har ingen jättelön. Sedan behöver jag planera framåt, även ekonomiskt. Jag är gravid och vet att jag vill jobba en del, men jag kanske behöver anställa en undersköterska.

Vårdfokus nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida