Driva eget

”Jag är min egen chef – ibland snäll, ibland hård”

”Jag är min egen chef – ibland snäll, ibland hård”
Malin Wong Stark har kommit till Amanda Siberg för att få fylligare läppar. Foto: Anders G Warne

Fillers och botox. Sjuksköterskan Amanda Siberg ser det som ett kreativt skapande att lyfta fram det vackra hos kunderna. Hon har drivit skönhetsklinik i över tio år.

När en kund tittar nöjt på sig själv i spegeln efter en behandling, då känner Amanda Siberg att hon gjort skillnad som sjuksköterska, även om hennes bransch inte kallas vård.

— Det handlar ändå om att hjälpa människor. De kanske har haft några tuffa år och jag får dem att känna sig, och se, lite piggare ut, säger hon.

Sedan i somras får endast legitimerade sjuksköterskor, läkare och tandläkare ge injektioner med fillers och botox. På tiden, tycker Amanda Siberg. Hennes oro har växt de senaste åren när skönhetsbranschen har exploderat och långt ifrån alla utövare har haft rätt kompetens.

— Det krävs djup kunskap om anatomi, hur kärl, nerver och ben ligger. Du måste också förstå hur allvarliga konsekvenserna blir om en injektion hamnar fel, säger hon.

Erfarenhet och känsla

Amanda Siberg gillar att kunna kombinera sina medicinska kunskaper och sin konstnärliga sida. Hon berättar att det krävs både erfarenhet och känsla för att formen ska bli rätt.

Amanda Sibergs tips:

  • Fråga dig själv vad du är bra på. För mig är det behandling och kundkontakt. Andra saker kan vara bra att köpa in, som bokföring och hemsida.
  • Ta betalt. Kompetensen har ett värde. Du kan blunda när du säger vad det kostar.
  • Det är mer krävande att hitta nya kunder än att vårda de trogna kunderna.
  • För lön och pension — använd ekonomibyrå och bankrådgivare som bollplank.

När hon gick sjuksköterskeutbildningen 2004 var det — liksom nu — pressat i vården, både arbetstider och löner.

— Jag funderade på vad jag kunde göra i stället med mitt blivande yrke. Jag blev anställd av en plastikkirurg, som lärde mig lägga botox och fillers på ett säkert och skickligt sätt. Sedan har jag fortsatt att vidareutbilda mig under alla år.

”Misstag är bara händelser som jag lärt mig av. Se det inte så himla negativt. Satsa, misslyckas, lyckas!”

Amanda Siberg om sina misstag som egenföretagare

Hon har kliniken på bottenplanet i villan i Saltsjöbaden i Stockholm. Det har underlättat livspusslet med de tre barnen. Ibland när hon vill ha flexibilitet bokar hon in kunder till kvällar och helger.

— Jag är min egen chef, som ibland är hård och ibland snäll. Att driva eget är min grej. Jag har alltid mycket idéer jag vill genomföra, vilket kan gå lite trögt när man är anställd och inte bestämmer själv.

I början av hennes karriär var det mest kända personer som kom till henne. I dag, 15 år senare, är det ”lite vem som helst”.

Amanda Siberg håller koll på nya produkter och behandlingar. Just nu undersöker hon olika tekniker för trådlyft, som ibland är ett komplement till fillers. Dessutom ska hon i dagarna bestämma sig för vilken laserutrustning hon ska köpa in.

— Jag vill också ha utmaningar, så jag har börjat hålla inspirationsföreläsningar. Jobbet känns fortfarande kul, varje gång jag öppnar en spruta vill jag bara sätta igång.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida