England. Nu publicerar sjukhusen siffror på antalet sjuksköterskor

England. Nu publicerar sjukhusen siffror på antalet sjuksköterskor
De brittiska sjukhusen ska rapportera hur många sjuksköterskor de har i jämförelse med den planerade bemanningen. Arkivbild: Mostphotos

Med start denna vecka finns nu jämförande siffror över sjuksköterskebemanningen på brittiska sjukhus.

Frågan om bemanning och miniminivåer är ett hett diskussionsämne i Storbritannien efter den så kallade Stafford-skandalen, som Vårdfokus har berättat om tidigare.

Webbsida för ökad patientsäkerhet

De brittiska hälsomyndigheterna har nu lanserat en webbsida för ökad patientsäkerhet där det bland annat finns jämförande information om hygien, antal infektioner och rapporterade incidenser på de olika sjukhusen.

Med start denna vecka finns också siffror över akutsjukhusens sjuksköterskebemanning; hur många sjuksköterskor det var nu i maj jämfört med den planerade bemanningen. Det skriver Nursing standard och Nursing Times.net.

Manipulerar siffrorna

Men redan innan siffrorna har publicerats riktas kritik mot jämförelserna och sjukhus har anklagats för att manipulera siffrorna genom att till exempel flytta specialistsjuksköterskor till arbete på avdelningar för att få bemanningen att se bättre ut.

Att jämföra siffrorna utan hänsyn till patienternas antal och tillstånd samt till sjuksköterskornas enskilda kompetens är också vanskligt, menar kritikerna.

Myndigheterna försvarar publiceringen av bemanningsnivåerna och menar att det är ett steg i rätt riktning. Senare i år kommer också en vägledning om miniminivåer där det står att mer än åtta patienter per sjuksköterska ökar risken för att patienter skadas.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida