avslöjande

Falska sjuksköterskor fortsätter jobba i vården

Falska sjuksköterskor fortsätter jobba i vården
De bluffande sjuksköterskorna hade skaffat sig rumänsk och svensk legitimation med hjälp av examensbevis från vårdskolor i Rumänien som de fått trots att de inte varit närvarande på undervisningen. Arkivbild: Getty images.

För drygt ett år sedan avslöjade SVT:s Uppdrag granskning hur man kan bluffa sig till en sjuksköterskelegitimation — i dag har de falska sjuksköterskorna fortfarande kvar sina legitimationer och fortsätter jobba i vården.

22 januari 2020

Uppdrag granskning har följt upp vad som hänt efter avslöjandet om att vårdskolor i Rumänien utfärdat sjuksköterskelegitimationer till personer som inte hade deltagit i undervisningen. Med hjälp av de rumänska legitimationerna kunde personerna sedan arbeta som sjuksköterskor i Sverige.

Granskningen blev en stor nyhet i Rumänien. I Sverige har myndigheterna fortfarande svårt att komma åt problemet.

Polisanmälan lades ner

Socialstyrelsen startade en utredning som ledde till att fem personer polisanmäldes. Men de fall som utreddes av åklagare lades ner eftersom preskriptionstiden gått ut.

Socialstyrelsen gjorde också en anmälan till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg. Men eftersom vårdgivarna ansåg att personerna inte varit ett hot mot patientsäkerheten lades ärendena ner.

Oförlåtligt naivt

Bo Rothstein, professor i statsvetenskap, tycker att de svenska myndigheternas agerande är oförlåtligt naivt. Att just Rumänien lider av korruption är välkänt, säger han till SVT. Men han menar också att det framför allt är arbetsgivarens ansvar att upptäcka och hindra falska sjuksköterskor att komma in i vården.

– Bara för att du kan visa upp formell kompetens i form av ett intyg garanterar det inte att du ska få en tjänst. Arbetsgivaren kan ställa frågor, ge dem kunskapsprov eller be dem hålla en föreläsning om något som de ska kunna, säger Bo Rothstein till SVT.

Jobbar kvar i vården

I dag har fyra av de anmälda sjuksköterskorna kvar sina legitimationer och några jobbar i vården. En av dem är ”Alex” som efter UG:s granskning utreddes av sin arbetsgivare, Sahlgrenska universitetssjukhuset. Eftersom de inte hade några avvikelser eller tillbud som gällde honom fick han fortsätta arbeta som sjuksköterska och fick till och med ett mer avancerat jobb, på neurokirurgen. Nu har han bytt jobb igen, denna gång till hemsjukvården.

Se programmet om de falska sjuksköterskorna på SVT1 i kväll onsdag 22 januari kl 20.00 eller på SVT Play.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida