legitimation

Falska sjuksköterskor polisanmäls av Socialstyrelsen

Falska sjuksköterskor polisanmäls av Socialstyrelsen
Socialstyrelsen har hittills inte fått fram några nya uppgifter som gett skäl att dra tillbaka legitimationer, men nu lämnar de över frågan till polisen för fortsatt utredning. Arkivbild: Mostphotos

Flera personer som beviljats sjuksköterskelegitimation i Sverige genom examensbevis utfärdade i Rumänien har nu polisanmälts. Socialstyrelsen misstänker att de fått sina examensbevis utan att ha deltagit i undervisningen fullt ut.

Det var SVT:s Uppdrag granskning som avslöjade att personer som inte läst utbildningen ändå fått examensbevis som sjuksköterskor i Rumänien och sedan kunnat jobba i bland annat Sverige.

Socialstyrelsen ser mycket allvarligt på uppgifterna, men trots en egen förnyad utredning har man inte fått fram nya uppgifter som gett skäl att ompröva de här personernas legitimationer.

– Det innebär att de aktuella personerna är fortsatt legitimerade. Men det kan ändras om det tillkommer ytterligare information, säger Anna Vieru, enhetschef på Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro har tidigare krävt att Socialstyrelsen ska agera och göra mer.

Läs också: Sineva Ribeiro om legitimationsfusket: ”Jag blir riktigt förbannad”

Nu lämnar Socialstyrelsen alltså in en polisanmälan för att saken ska utredas vidare. Även i Rumänien har en granskning av alla högskolor som utbildar sjuksköterskor inletts, som Vårdfokus berättat om tidigare.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida