”Flyktingarnas fötter är såriga och skinnflådda”

”Flyktingarnas fötter är såriga och skinnflådda”
Charlotte Isacsson lägger om en familjs såriga fötter på asfalten på Keletistationen i Budapest. Foto: Privat

Barnsjuksköterskan Charlotte Isacsson åkte till Budapest för att hjälpa flyktingar - hon är chockad över vad hon fått se.

Varje natt väller det in fler flyktingar dolda av mörkret, törstiga, rädda och många med bara trasiga flipfloptofflor på fötterna.

Barnsjuksköterskan Charlotte Isacsson står på natten på Keletistationen i Budapest och lägger om allas såriga fötter. Många har vandrat genom flera länder i veckor från krigets Syrien. Deras strumpor är sedan länge genomblöta. Fotdynorna har sprickor, och huden är uppluckrad och svampig. Alla har skavsår.

Trots många års erfarenhet som sjuksköterska på Stockholms olika akutsjukhus är Charlotte Isacsson chockad.

Har bara Alvedon att ge

– Många kan bara ligga ned för att de har så ont, och vi har bara alvedon att ge. De lider så och har varit med om så mycket förskräckligt. Det är hemskt att de inte kan bli bättre mottagna här i mitten av Europa.

Charlotte Isacsson är också förvånad och bekymrad över att hon inte har sett de stora hjälporganisationerna på plats i Budapest. Hon har åkt ned som volontär genom den nystartade insamlingen Help Needed. De fick med sig en femton kubik stor lastbil proppad med skor, kläder och medicinskt material. Ändå har det inte räckt alls.

Charlotte Isacsson porträttSjuksköterskan Charlotte Isacsson hjälper flyktingar i Budapest som volontär.

Behöver mer förband

– Vi behöver förband, plåster, tvål, till alla sår. Våra förband är nästan slut. Drömmen vore att få hit compeed, allewyn och lindor. Sedan behövs strumpor och skor.

Två andra svenska kvinnliga volontärer har lyckats samla ihop 100 000 kronor och åkt ned. De har de senaste dagarna tömt lagret på förband och plåster på apoteken i Budapest.

– Jag är så tacksam mot dem, men kritisk mot de större organisationerna med mer nyinsamlade pengar från svenskar.

Flicka fick epileptiskt anfall

Som barnsjuksköterska på Sachska barnsjukhuset är Charlotte Isacsson van vid att det finns läkemedel och utrustning. Nu står hon tillsammans med sex andra svenska volontärer utan resurser.

– Jag såg en flicka få ett epileptiskt anfall och vi hade inte någon stesolid att ge. Det tog väldigt lång tid innan ambulansen kom och jag vet inte om hon överlevde. En man blev medvetslös i sockerkoma av brist på insulin.

Vill göra nytta

Charlotte Isacsson bestämde sig hastigt förra veckan för att följa med organisationen Help needed till Ungern. Hela sommaren har hon känt ångesten växa över vilka umbäranden flyktingarna har. Bilderna från Syrien, Grekland och båtarna över Medelhavet blev outhärdliga. Hon började söka runt efter hjälporganisationer där hon snabbt kunde göra nytta.

Det som började med att hon ville lämna in tält, sovsäckar och skor till Help neededs insamling i Hammarby sjöstad övergick i ett handfast jobb som sjuksköterska. Barnen klarade sig bra med mormor och morfar och jobbet kunde godkänna några extra lediga dagar på stört.

Väller in fler på nätterna

– Bilderna härifrån är förskönade, det är så hemskt. Det ser okej ut på dagarna, men sedan väller det in nya flyktingar på nätterna. Jag vet inte riktigt hur, jag bara står och försöker hjälpa till. Det mest akuta för många är de smärtsamma fotbesvären och luftvägsinfektioner.

Trots alla brister på Keletistationen i Budapest säger flyktingarna till Charlotte Isacsson att det är som ett femstjärnigt hotell jämfört med flyktinglägren i Rözske i Ungern vid serbiska gränsen.

– Många har sår efter taggtråd och har gått ända därifrån och fått infektioner.

Åkte till flyktingläger

Charlotte och de andra bestämde sig för att köra vidare dit, tillsammans med de andra volontärerna begav de sig tillnärmaste shoppingcentrum och köpte skor, strumpor och förband. Det bekostades av en svensk, privat insamling av Matilda Bjelkhag och hennes vänner. Ett av flyktinglägren i Rözske har tidigare i veckan filmats och delats mycket på sociala medier. Det ligger i en hangar och filmen visar hur flyktingar på ett mycket ovärdigt sätt får smörgåsar tillslängda.

– Vi fick inte tillstånd att köra in med vår bil. Bara Röda korset har tillstånd där, vi försöker få till ett samarbete för det finns behov av vård där. Ett gäng från ”Helsingborg gör vad vi kan” lyckades få tillstånd från borgmästaren för att åka in med mat och kläder.

Betalade själv resan ned

Charlotte Isacsson med läkaren Fanny Lirfeldt och de andra körde vidare till ett uppsamlingsläger där det fanns tusentals flyktingar, många volontärer och ett sjukvårdstält med läkemedel. De uttröttade läkarna som arbetade där var från Ungern, Österrike och Tyskland. De lämnade kvar alla skor och strumpor.

– De togs tacksamt emot. Sedan drog vi oss vidare utanför lägret och mötte upp folk som kom från gränsen och hänvisade dem till vår läkare som behandlade många. Flyktingarna var rädda för att gå till uppsamlingslägret för att de inte vill bli registrerade av polisen. Men vi berättade att de kan gå dit för att få mat, vård och skor. Det är bussarna som kommer därifrån och hämtar som för dem till den beryktade registreringen.

Skrämmande registrering

Hon tycker själv att hela situationen med registreringen är skrämmande och ovärdig.

– Det påminner om andra världskriget. Under vår natt vid gränsen passerade mellan 3 000 – 4 000 människor, många har gått i veckor längs järnvägsspår, de har skador av taggtråden, är hungriga och uttorkade. När de sedan kommer hit får de åka iväg med bussar, ställa sig på led och lämna fingeravtryck.

Senare under natten vid gränsen började någon ropa åt Charlottes grupp att de måste lämna platsen, annars skulle de bli arresterade av polisen för att de inte fick behandla med läkemedel.

– Vi plockade snabbt undan vårt antibiotika och smärtlindrande, krängde på oss våra vita Help needed-tröjor och försökte smälta in i tåget av flyktingar. Vi gick bredvid föräldrar som bar sina barn sedan länge. En pappa bar två barn.

Hon såg sin kollega lägga sig på marken och värma en svårt nedkyld man. Hon såg en annan volontär som med en boll lyckas få en 4-årig pojke att leka och för en stund glömma sin rädsla.

Startad av advokater och läkare

Help needed är en organisation startad av två advokater med inriktning mot mänskliga rättigheter och en läkare. Alla sju som befinner sig i Budapest finansierar hela sin resa och omkostnader ur egen ficka. Två unga killar körde ned bilen och de andra flög ned. Just nu pågår insamling till nästa resa ned.

– Alla måste vakna, det som pågår är fruktansvärt. Det är som i en mardröm härnere. Jag vill bara hem och gråta. Och jag är lyckligt lottad som har ett hem, vilket de inte har.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida