Sjuksköterskebristen

Fyra läkarstudenter fick sommarjobb som sjuksköterskor

Fyra läkarstudenter fick sommarjobb som sjuksköterskor
Endast fyra läkarstudenter nappade på erbjudandet om att under sommaren få arbeta som sjuksköterskor på sjukhuset i Mölndal. Foto: Getty Images

I mars i år erbjöds läkarstudenter att under sommaren arbeta som sjuksköterskor på sjukhuset i Mölndal. Fyra nappade på erbjudandet.

– Vi hade kunnat tänka oss att anställa fler. Men eftersom det blev så mycket diskussion runt den här funktionens vara eller icke så var det inte så lätt. Jag uppfattade det som om en del tog ställning mot den här typen av anställningar i solidaritet med sjuksköterskorna, säger HR-chefen Leif Axelsson till Läkartidningen. 

Upplägget har kritiserats av såväl Vårdförbundet som Sveriges yngre läkares förening, Sylf.

Det var i början av mars i år som verksamhetschefen för medicin- och akutverksamheten i Mölndal skickade ett mejl till läkarstudenter på termin tio i vilket de erbjöds att få sommarvikariat som underläkare i syfte att arbeta som sjuksköterskor.

Enligt Läkartidningen gick dock rekryteringen till de omdebatterade tjänsterna trögt. Endast fyra läkarstudenter har anställts, tre på medicinkliniken och en inom geriatriken.

Även urologen på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg ska ha anställt läkarstudenter för att utföra sjuksköterskors arbetsuppgifter i sommar. Det är dock oklart hur många det rört sig om.

Flera andra sjukhus i Sverige har tidigare försökt att lösa bristen på sjuksköterskor på samma sätt, exempelvis Danderyds sjukhus i Stockholm.

Redan 2015 anställdes läkarstudenter på Akademiska sjukhuset i Uppsala i syfte att lösa bristen på röntgensjuksköterskor. Så sent som i höstas erbjöds läkarstudenter att jobba som sjuksköterskor på Akademiskas urologklinik.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida