Iva-upproret i Kristianstad

Iva-sjuksköterskorna förkastar nytt bud

Iva-sjuksköterskorna förkastar nytt bud
Sjuksköterskorna gör tummen ner för arbetsgivarens förslag och säger att de står fast vid sina uppsägningar. Arkivbild: Mostphotos

Efter att i morse ha presenterat nya förbättringar för iva-sjuksköterskor i Kristianstad hoppas ledningen att några av dem som har sagt upp sig ska stanna kvar. Men sjuksköterskorna ratar förslaget.

– Vi tar inte tillbaka våra uppsägningar. Det förslag som arbetsgivaren presenterade i dag är alldeles för dåligt. Det skiljer sig inte nämnvärt från de förslag som de tidigare har presenterat för oss, säger Christel Lorentz, som är en av de 24 intensivvårdssjuksköterskor som har sagt upp sig på grund av för lite tid till återhämtning.

Lyssna på fullmäktige

Hon står tillsammans med sina kolleger utanför Regionhuset i Kristianstad, dit de tagit sig för att höra om deras arbetstider kommer att diskuteras under dagens regionfullmäktigemöte.

Enligt ett pressmeddelande från Region Skåne ska de specialistsjuksköterskor som jobbar kvällar och nätter kompenseras med en halvtimme extra för varje timme. Det skulle ge dem en medelarbetstid på 33 timmar i veckan.

Dessutom får de en löneökning på 1 700 kronor, utöver årets löneöversyn. Enligt arbetsgivaren skulle därmed den genomsnittliga grundlönen bli 37 000 kronor i månaden.

– Vi har förståelse för specialistsjuksköterskornas behov av mer återhämtning och efter att ha lyssnat in deras behov har vi avsevärt förbättrat deras arbetsvillkor, säger verksamhetschefen Ytte Hjert som själv är sjuksköterska.

Räknar olika

Men det håller sjuksköterskorna själva inte med om, enligt Christel Lorentz. De har krävt att få ner medelarbetstiden till strax under 32 timmar i veckan.

– De får kanske gå om mattekursen. När vi själva räknar på det, utifrån hur vi jobbar, blir medelarbetstiden 34 timmar i veckan. Så vi står fortfarande långt ifrån varandra.

På frågan om ändå inte lönepåslaget är bra, med tanke på att de i genomsnitt skulle komma upp i en grundlön på 37 000 kronor ställer hon en motfråga.

– Skojar du? Vi har sjuksköterskor som har 28 000 i grundlön. Vissa kanske kommer upp till 37 000, men långt ifrån alla.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida